Данілов про передання Україні чорних скриньок літака МАУ: Переговори складні та напружені

Данілов: Тривають постійні консультації українських та іранських експертів
Фото: rnbo.gov.ua

За словами секретаря Ради нацбезпеки та оборони України Олексія Данілова, між Києвом і Тегераном тривають консультації щодо передання в Україну чорних скриньок літака МАУ.

Секретар Ради національної безпеки та оборони (РНБО) України Олексій Данілов закликав ЗМІ займати "виважену та відповідальну" позицію під час висвітлення питання можливого передання Україні чорних скриньок літака "Міжнародних авіаліній України" (МАУ), що розбився в Ірані.

"Нині тривають постійні консультації українських та іранських експертів щодо цього питання. Перемовини складні і напружені. Інформаційний ажіотаж, маніпуляції навколо цієї теми, поширення неперевіреної інформації значно ускладнюють переговорний процес і можуть негативно вплинути на його результативність", – ідеться в заяві, розміщеній 19 січня на сайті РНБО.

Данілов закликав "користуватися офіційною інформацією українських органів влади, яку надаватимуть у залежності від досягнення домовленостей з іранською стороною".

Пасажирський літак Boeing 737-800 рейсу PS752 "Міжнародних авіаліній України" розбився 8 січня поблизу Тегерана незабаром після зльоту. На борту перебували 167 пасажирів і дев'ять членів екіпажу, зокрема 11 українців. Ніхто не вижив.

Прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо 9 січня, посилаючись на дані розвідки, заявив, що Boeing 737-800 збила іранська ракета "земля – повітря". Про це також повідомили прем'єр-міністр Великобританії Борис Джонсон і прем'єр-міністр Австралії Скотт Моррісон. Вони припустили, що це сталося ненавмисно. За інформацією американських ЗМІ, ракет було дві. В Ірані спочатку називали таку версію брехнею.

11 січня Генштаб збройних сил Ірану заявив, що літак МАУ іранські військові збили помилково. У відомстві заявили, що катастрофа сталася незабаром після обстрілу Іраном військових баз США в Іраку. Літак, як зазначено в повідомленні, наблизився до одного з важливих об'єктів іранського Корпусу вартових ісламської революції і "за формою та висотою польоту був схожим на ворожий об'єкт".

14 січня влада Ірану заявила про затримання кількох осіб, підозрюваних у справі про катастрофу українського літака.

18 січня голова комісії з розслідування авіаційних подій Організації цивільної авіації Ірану Хасан Резаїфар заявив, що Іран передасть в Україну чорні скриньки з літака МАУ. Він зазначив, що самописці не розшифрували в Ірані, тому їх передадуть Україні на прохання української сторони. Чиновник сказав, що в Києві бортові самописці спробують розшифрувати з використанням досвіду Канади, Франції і США, а якщо не вдасться, їх скерують у Францію.

19 січня Резаїфар повідомив, що в Ірані поки не планують передавати чорні скриньки збитого літака "Міжнародних авіаліній України" за кордон. За словами іранського чиновника, фахівці "намагаються прочитати чорні скриньки тут, в Ірані, є варіанти – Україна та Франція, але поки не ухвалено рішення про їхнє передання в іншу країну".