Добкін подав апеляцію на обраний йому запобіжний захід

Добкін: Я не заважаю слідству
Фото: opposition.org.ua

Нардеп від Опозиційного блоку Михайло Добкін заявив, що не розуміє, навіщо стосовно нього ухвалювати рішення про арешт чи заставу, якщо він не заважає слідству і "всіма силами" намагається йому допомогти.

Адвокати народного депутата від Опозиційного блоку Михайла Добкіна подали апеляційну скаргу на рішення Печерського районного суду Києва, який визначив йому міру запобіжного заходу у вигляді арешту або застави в розмірі 50 млн грн. Про це нардеп повідомив сьогодні в ефірі телеканала "112 Україна".

"Ми будемо вимагати скасування претензій прокуратури... тому що я нікуди не ховаюся, я не втікаю. Я не розумію, навіщо потрібно призначати заставу для мене або ховати мене за грати, якщо я не заважаю слідству, а, навпаки, намагаюся допомогти всіма силами, щоб вони розібралися", – сказав Добкін.

Він порівняв те, що відбувається, із болотом.

"Бачу, що їхня політика завела в болото, із якого вибиратися доведеться не тільки мені, але й Генеральній прокуратурі. Тому я їм готовий допомогти", – заявив нардеп.

Добкіну інкримінують змову з метою заволодіння 78 га землі в Харкові вартістю понад 220 млн грн. У прокуратурі вважають, що у 2008 році, перебуваючи на посаді голови Харківської міської ради, Добкін сприяв незаконному відчуженню земель в інтересах житлово-будівельних кооперативів "Авантаж" і "Житлобуд-1". Харківське видання "Объектив" пише, що "Авантаж" отримав 12 майданчиків, "Житлобуд-1" – 24, на багатьох із них уже побудували житлові багатоповерхові будинки.

13 липня Верховна Рада України дала згоду на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт Добкіна.

18 липня Печерський райсуд Києва обрав Добкіну запобіжний захід у вигляді арешту на два місяці з правом вийти під заставу в розмірі 50 млн грн. Прокуратура просила заарештувати його із заставою в розмірі 150 млн грн.

Добкін заявив, що вносити застави не буде, тому що таких грошей у нього немає. Водночас він не виключив, що потрібну суму зберуть інші.

Нардеп від Опозиційного блоку Вадим Новинський і співголова партії Борис Колесніков внесли за Добкіна заставу в розмірі 50 млн грн, повідомила прес-служба політичної сили. Новинський вніс 30 млн грн, а Колесніков – 20 млн грн.