Додон заявив, що Придністров'я може стати частиною Молдови або України

Додон уважає, що Придністров'ю потрібно дати право на сомовизначення "у разі втрати Молдовою своєї державності"
Фото: EPA

У Придністров'я мають залишатися парламент, президент, уряд, прапор, і Молдова не повинна брати "жодної копійки" з бюджету невизнаної республіки, уважає молдовський президент Ігор Додон.

Президент Молдови Ігор Додон уважає, що невизнана Придністровська Молдавська Республіка може стати частиною Молдови або України. Про це він заявив в інтерв'ю "Независимой газете".

Додон переконаний, що в Придністров'я мають залишатися парламент, президент, уряд, прапор, і Молдова не повинна брати "жодної копійки" з бюджету невизнаної республіки.

Також, за словами президента Молдови, Придністров'ю потрібно дати право на сомовизначення "у разі втрати Молдовою своєї державності".

У Тирасполя, як заявив Додон, "два сценарії: стати частиною або України, або Молдови". Президент упевнений, що для Придністров'я краще бути частиною Молдови, а здобути незалежність або стати суб'єктом РФ для Придністров'я, за його словами, нереально.

У 1990 році Придністров'я оголосило про суверенітет від Молдови, проте світова спільнота незалежності регіону не визнала. Автономії вимагала частина жителів Придністров'я. У середині 90-х у регіоні офіційно було введено контингент російських миротворчих сил.

Молдова неодноразово вимагала виведення російських військ зі своєї території.

Соціаліст Додон переміг на президентських виборах у Молдові 13 листопада 2016 року. Його інавгурація відбулася 24 грудня. Він неодноразово критикував асоціацію з Європейським союзом і виступав за стратегічне партнерство з Росією. Під час виборчої кампанії він також говорив, що Крим належить Росії.