Ексголову Нацкомісії з енергетики Вовка оголосили в міжнародний розшук – САП

Вовк фігурує у справі "Роттердам плюс"

Фото: uacrisis.org

Колишній голова Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, Дмитро Вовк перебуває за межами України і не з'являється на виклик слідчих, повідомили у Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі.

Колишнього голову Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, Дмитра Вовка оголосили в міжнародний розшук. Про це 20 серпня повідомила пресслужба Спеціалізованої антикорупційної прокуратури у Facebook.

"Прокурори Спеціалізованої антикорупційної прокуратури категорично не погоджуються з рішенням Солом'янського районного суду міста Києва, який не обрав для колишнього голови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг, запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Зважаючи на те, що підозрюваний перебуває за межами України та не з'являється на виклик слідчих, його було оголошено в міжнародний розшук", – розповіли у пресслужбі.

У САП додали, що через перебування Вовка на волі є низка ризиків перешкоджання слідству.

"Зокрема, це вплив на учасників процесу, можливість знищення доказів у справі, а також можливість перешкоджання провадженню іншим чином, з огляду на обґрунтованість підозри прокурор наполягав на обранні колишньому голові комісії запобіжного заходу. Проте суд відмовив у задоволенні клопотання державного обвинувача. Зважаючи на викладене, САП оскаржить указане рішення Солом'янського райсуду Києва в суді апеляційної інстанції", – заявили у пресслужбі.

24 березня 2017 року Національне антикорупційне бюро України відкрило кримінальне провадження, у межах якого розслідує дії членів Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, котрі затвердили вугільну формулу "Роттердам плюс". Із 1 липня 2019 року набув чинності новий ринок електроенергії, через що колишні принципи формування цін скасовано і формула "Роттердам плюс" припинила дію, але розслідування НАБУ триває.

8 серпня детективи НАБУ затримали директора держпідприємства "Оператор ринку", колишнього члена НКРЕКП Володимира Євдокімова. У бюро також повідомили, що про підозру оголосили ексголові НКРЕКП Дмитрові Вовку та ще п'ятьом фігурантам справи.

19 серпня Вовк заявив, що поки не збирається повертатися в Україну, щоб не брати участі в "судилищі".