Екскомбата "Айдару" затримали у Греції за запитом РФ, телеканал для ОРДЛО одержав ліцензію. Головне за день

Колишній нардеп Мельничук опинився в базі Інтерполу
Фото: Александр Сенько / Facebook

"ГОРДОН" подає огляд основних подій понеділка, 2 березня.

Затримання Мельничука

Колишній командир добробату "Айдар", депутат Верховної Ради VIII скликання Сергій Мельничук повідомив про своє затримання грецькими правоохоронцями за запитом, який надіслала в Інтерпол Росія.

Із затриманим зустрівся український консул, йому надано адвоката, розповіли в Міністерстві закордонних справ України.

Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков заявив, що Інтерпол перегляне обґрунтованість запиту РФ на розшук і затримання Мельничука.

"Кримська" справа проти українських слідчих

Слідком РФ відкрив кримінальну справу стосовно співробітників української Нацполіції і прокуратури, зокрема проти заступника начальника Головного управління Національної поліції в Автономній Республіці Крим та місті Севастополі Сергія Пантелеєва. Їм інкримінують складання підозр російським слідчим, які переслідували заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза у справі про події 26 лютого 2014 року в Сімферополі.

Турбулентність у Кабміні

Прем'єр-міністр України Олексій Гончарук сказав, що не писав заяви про звільнення і що говорити про кадрові перестанови в Кабінеті Міністрів зарано. На позачергове засідання парламенту 4 березня запрошено всіх міністрів і голів силових відомств.

Замість UATV – "Дім"

Нацрада України з ТБ на позачерговому засіданні переоформила ліцензії каналу іномовлення UATV і дозволила запуск створеного на його основі телеканала для ОРДЛО, який буде виходити під логотипом "Дім".

Поширення коронавірусу

Європейський союз 2 березня змінив рівень ризику поширення коронавірусу SARS-CoV-2 із "помірного" на "високий". У країнах ЄС зафіксовано 2100 випадків захворювання на COVID-19, яке спричиняє новий коронавірус.

Загалом у світі, за даними ВООЗ станом на 2 березня, захворіли 88 948 осіб (протягом останньої доби – 1804). 3043 людини померли.

Проти Додона

У Кишиневі кілька тисяч осіб, зокрема ветерани війни у Придністров'ї, вийшло на антиурядовий протест, вимагаючи відставки кабінету міністрів. Вони називали зрадником президента Молдови Ігоря Додона, звинувачуючи його у проросійському курсі.