Екстрадицію Левіна в Україну відкладають на місяць через апеляцію – адвокат

Гандзюк померла 4 листопада 2018 року
Фото: Хто замовив Катю Гандзюк? / Facebook

Михайло Величко, адвокат підозрюваного у причетності до вбивства громадської активістки Катерини Гандзюк Олексія Левіна, сказав, що апеляцію на рішення суду про екстракцію в Україну його підзахисного подав інший адвокат – Ігор Мокін. За інформацією видання "Мост", найняв його голова Херсонської облради Владислав Мангер, який, за версією правоохоронців, був замовником нападу на Гандзюк.

Херсонський адвокат Ігор Мокін подав апеляційну скаргу на рішення болгарського суду про екстрадицію в Україну Олексія Левіна, якого підозрюють у причетності до вбивства радниці міського голови Херсона, громадської активістки Катерини Гандзюк. Про це 3 березня повідомило видання "Мост" із посиланням на джерела у  правоохоронних органах.

Видання зазначає, що Мокіна для Левіна найняв голова Херсонської облради Владислав Мангер, який, за версією правоохоронців, був замовником нападу і частково оплатив злочин.

Адвокат Левіна Михайло Величко підтвердив LB.ua, що Мокін подав апеляцію на користь його підзахисного 28 лютого – останнього дня, коли це можна було зробити.

Величко додав, що не знає, хто найняв Мокіна.

"Я вважаю, що це безперспективна справа. Апеляція затримує екстрадицію десь на місяць", – сказав захисник.

28 лютого Величко говорив, що радить Левіну не подавати апеляції. "Є певні гарантії того, що з ним [Левіним] в Україні все буде добре, остерігатися ні за свою сім'ю, ні за особисту безпеку йому не потрібно", зазначав Величко.

Суд болгарського міста Бургас 21 лютого дозволив екстрадицію Левіна в Україну.

Про затримання Левіна в Болгарії Офіс генпрокурора України повідомив 24 січня 2020 року. Його ідентифікували за відбитками пальців, тому що він змінив зовнішність. Слідчі вважають Левіна організатором злочину, його заочно заарештували. У вересні 2019 року його оголосили в міжнародний розшук.

Гандзюк облили сірчаною кислотою вранці 31 липня 2018 року біля під'їзду її будинку в Херсоні. Вона дістала хімічні опіки 30% тіла, кислота потрапила на спину, голову, руку, а також в око. 4 листопада 2018 року активістка померла.

На початку червня 2019 року п'ятьом виконавцям злочину (усі вони – учасники АТО) після угоди зі слідством ухвалили обвинувальні вироки. Їх засудили на строк від трьох до шести з половиною років позбавлення волі.

Левін стверджував, що спочатку пропонував облити активістку не кислотою, а зеленкою.

У тексті підозри Мангеру написано, що мотивом нападу на активістку була "особиста неприязнь" до неї у зв'язку з активною громадською діяльністю, яка могла підірвати його політичну і ділову репутацію. Мангер перебуває на волі.

Батько і друзі активістки вважають, що, окрім Мангера, замовниками нападу можуть бути колишній голова Херсонської облдержадміністрації Андрій Гордєєв і його колишній заступник Євген Рищук. Мангер, Рищук і Гордєєв заперечують свою причетність до злочину.

У справі також фігурує експомічник колишнього нардепа від Блоку Петра Порошенка Миколи Паламарчука Ігор Павловський. Його дії кваліфіковано як приховування злочину. Наразі Павловський під арештом у межах іншого кримінального провадження.