Фельштинський: Російські пропагандисти стверджують, що санкції корисні. І раптом – Росія сама запроваджує санкції проти України

Фельштинський: Якщо відімкнути Росію від SWIFT і заборонити польоти "Аерофлоту" в країни НАТО, РФ усією країною відчує серйозність санкцій
Фото: Yuri Felshtinsky / Facebook

Країнам НАТО не важко анулювати візи і систему подвійного громадянства для росіян, а Росію це поверне в 1920-ті роки, сказав у коментарі виданню "ГОРДОН" російсько-американський історик, автор книги "ФСБ підриває Росію" Юрій Фельштинський.

Російсько-американський історик, автор книги "ФСБ підриває Росію" Юрій Фельштинський у коментарі виданню "ГОРДОН" звернув увагу на те, що РФ запровадила обмеження проти України, хоч російські політики і пропагандисти регулярно розповідають про "користь" санкцій.

"Днями Росія оголосила про запровадження санкцій щодо України. Це дуже цікавий момент. Зверніть увагу: ми вже багато років чуємо твердження і російських державних діячів і російських пропагандистів, що санкції взагалі не хвилюють Росію, що РФ у санкції не вірить і навіть що санкції корисні Росії і політично, і економічно. І раптом – Росія сама запроваджує санкції проти України. Погодьтеся, ми, звичайно ж, маємо зробити висновок, що санкції, з погляду Росії, все-таки є покаранням, до того ж серйозним. А всі твердження російського керівництва про санкції як порожнє місце – брехня і лицемірство. Якщо говорити про нові санкції Америки проти Росії, то тут усе залежить від того, які саме це будуть обмеження, як саме їх трактуватимуть у США і як реалізовуватимуть у новій ситуації, коли на виборах у Конгрес, що відбулися 6 листопада, більшість у Палаті представників Конгресу здобули демократи, які протистоять [президенту США Дональду] Трампу в російському питанні", – зазначив Фельштинський.

За його словами, Трамп не був зацікавлений у введенні нових санкцій проти Росії через отруєння колишнього російського розвідника Сергія Скрипаля та його доньки Юлії.

"Формально нові санкції запроваджують за порушення Кремлем умов угоди 1991 року про незастосування хімічної і біологічної зброї. Росія порушила цю угоду, використавши нервово-паралітичний газ "Новачок" для усунення Сергія і Юлії Скрипалів. Спіймана на гарячому, Росія мала би допустити на об'єкти хімічної промисловості, що виробляли "Новачок", міжнародних експертів та гарантувати міжнародній спільноті відмову від подальшого застосування хімічної зброї. Оскільки Росія співпрацювати в цьому питанні з міжнародними організаціями відмовилася, Вашингтон хоч-не-хоч зобов'язаний був запровадити нові санкції проти Москви. Робили все це всупереч бажанням Трампа, зрозуміло", – підкреслив співрозмовник.

Він уважає, що президент США саботуватиме введення нових антиросійських санкцій.

"Власне, перший пакет санкцій оголосили вже у серпні 2018 року. Вашингтон заборонив експорт у Росію товарів і технологій, які мають стосунок до національної безпеки та хімічної промисловості, і заборонив надавати Росії фінансову допомогу. І перше, і друге можна тлумачити дуже широко. Питання в тому, як усе це буде трактуватиме новий Конгрес США. Зрозуміло, що Білий дім (тобто президент США) новий пакет санкцій щодо [президента РФ Володимира] Путіна буде всіляко саботувати, як він саботував старий пакет", – сказав Фельштинський.

На його думку, Трамп усіляко намагається протидіяти розслідуванню втручання Росії у вибори президента США 2016 року.

"Звичайно, позиції Трампа після проміжних виборів сильно ослабли. Але, з іншого боку, що довше він сидить у Білому домі, то впевненіше почувається. Можливостей саботувати діяльність Конгресу у президента багато. У крайньому разі президент може використати право вето, подолати яке можуть лише дві третини голосів конгресменів (у демократів двох третин голосів у Конгресі немає, є лише трохи більше ніж половина). Щойно Трамп звільнив генерального прокурора США Джеффа Сешнса. Це ще один крок на шляху до саботажу президентом США розслідування російського втручання у президентські вибори 2016 року на боці Трампа", – зазначив співрозмовник.

Він підкреслив, що в Кремлі не бояться арешту рахунків Путіна чи російських бізнесменів Олега Дерипаски і Романа Абрамовича.

"Зрозуміло, якщо відімкнути Росію від системи банківських переказів SWIFT і заборонити польоти "Аерофлоту" в країни НАТО, РФ усією країною негайно відчує серйозність санкцій. Якщо анулювати візи в країни НАТО першій тисячі російських бізнесменів та членам їхніх сімей, санкції відчують і російські "олігархи". Далі можна анулювати систему подвійного громадянства щодо російських громадян. Усі ці санкції у сенсі витратної частини для НАТО нічого не варті. А Росію це поверне в 1920-ті роки. Про висилання російських шпигунів, які нараховують нині десятками тисяч, я навіть не згадую. Це вже не про санкції, це про національну безпеку країн НАТО. Якщо ж удавати, що санкції – це арешт рахунків Путіна, Дерипаски, Абрамовича та інших (рахунків, яких не існує, бо немає у російських керівників і "олігархів" іменних рахунків), то, зрозуміло, такими санкціями Кремль не можна ні налякати, ні покарати. Що має на увазі під новими санкціями новий Конгрес, покаже час", – резюмував Фельштинський.

1 листопада прем'єр-міністр РФ Дмитро Медведєв підписав постанову про санкції Росії проти України. Загалом у списку 68 компаній і 322 фізичні особи. Санкції передбачають "блокування (заморожування) безготівкових коштів, бездокументарних цінних паперів і майна на території Росії і заборону на перерахування коштів (виведення капіталу) за межі Росії". Також наголошують, що уряд РФ залишає за собою право скасування введених спеціальних економічних заходів у разі скасування Україною санкцій, запроваджених щодо російських громадян і юридичних осіб.

На думку президента України Петра Порошенка, "за невеликим винятком, це список гідних людей".

Сам Порошенко до списку не потрапив. За словами прес-секретаря президента РФ Дмитра Пєскова, це стало б "позамежним кроком".