Філарет: Київський патріархат не ліквідовано. Моє завдання як патріарха його зберегти

Філарет: Є Київська патріархія. Тому повертати патріархат не потрібно
Фото: ЕРА

Почесний патріарх Православної церкви України Філарет заявив, що хоче зберегти Українську православну церкву Київського патріархату і готовий до розколу.

Почесний патріарх Православної церкви України (ПЦУ) Філарет припускає відділення від ПЦУ Київського патріархату і вважає, що уповноважений скликати церковний собор. Про це він сказав у коментарі телеканалу "1+1", який було оприлюднено 12 травня.

За словами Філарета, предстоятель ПЦУ митрополит Київський і всієї України Епіфаній спілкувався з ним не більше ніж п'ять разів із моменту створення автокефальної церкви.

"Хіба це спілкування? Коли кожного дня потрібно керувати церквою. Тому спілкування немає. Через те, що немає спілкування – а воно повинно бути – церква розділилася, тому зараз моє завдання як патріарха зберегти українську церкву", – зазначив він.

Він наголосив, що Українська православна церква Київського патріархату досі існує, а об'єднавчий собор не був зібранням української церкви.

"Київський патріархат не ліквідовано. Він є. Його не потрібно повертати. Він існує. Є патріарх? Якщо є патріарх, значить, є і патріархат. Є Київська патріархія. Тому повертати патріархат не потрібно. Він є і має бути... І буде патріархат. Причому не тільки буде невизнаним. Прийде час, коли буде визнаний. Упевнений стопроцентово", – запевнив Філарет.

На запитання, чи допускає він поділ ПЦУ, почесний патріарх Філарет заявив: "Допускаю. Але ми створимо єдину церкву – Київський патріархат. Обов'язково".

Православну церкву України було створено на об'єднавчому соборі 15 грудня 2018 року способом злиття УПЦ КП і Української автокефальної православної церкви. 5 січня 2019 року вселенський патріарх Варфоломій підписав томос про автокефалію Православної церкви України, а 6 січня вручив предстоятелю ПЦУ митрополиту Епіфанію у Стамбулі. Інтронізація Епіфанія відбулася 3 лютого.

8 травня видання LB.ua опублікувало копії запрошень для архієпископів за підписом Філарета, надруковані на бланках УПЦ Київського патріархату на святкування дня пам'яті мученика Макарія 14 травня.

У коментарі ТСН 9 травня Філарет заявив, що Київський патріархат не ліквідовано, тому що зробити це, за словами патріарха, "може той, хто його створив". Посилаючись на джерела, видання повідомило, що Філарет збирає архієреїв ПЦУ, щоб обговорити можливість відновлення Київського патріархату під його керівництвом.

Епіфаній заявив, що про відновлення Київського патріархату неправильно говорити фактично та юридично. На його думку, це може призвести до ізоляції ПЦУ, позбавлення її томосу про автокефалію і "всіх здобутків церковної незалежності".

Філарет 10 травня сказав, що з моменту обрання Епіфанія предстоятелем ПЦУ вони жодного разу не здійснювали літургію. Також, за інформацією Філарета, митрополит нібито хотів провести своє служіння "то в Дніпрі, то в Маріуполі" "на противагу" урочистостям у Володимирському соборі в день пам'яті Макарія. Водночас Філарет надіслав Епіфанію запрошення на святкування в Києві 14 травня.

Директор департаменту Мінкульту у справах релігій і національностей Андрій Юраш заявив, що УПЦ КП і УАПЦ припинили існування після створення на об'єднавчому соборі ПЦУ. Він додав, що Філарет за рішенням Синоду ПЦУ має залишатися керівним архієреєм Києва із входженням у його єпархію всіх парафій і монастирів колишньої УПЦ КП столиці та тих громад, які матимуть бажання приєднатися до структури.