Голова організації "Спільна справа" Данилюк заявив, що указ Зеленського про розпуск Ради оскаржено у Верховному Суді

Зеленський оголосив про розпуск Ради 21 травня
Фото: president.gov.ua

За словами голови організації "Спільна справа" Олександра Данилюка, президенту України Володимирові Зеленському не варто вважати українців дурнями, які не розуміють його "договірняків".

Організація "Спільна справа" оскаржила у Верховному Суді України указ президента Володимира Зеленського про розпуск Верховної Ради і призначення на 21 липня позачергових парламентських виборів. Про це заявив 23 травня у Facebook голова організації Олександр Данилюк.

"Спільна справа" оскаржила незаконний указ Зеленського про розпуск Верховної Ради у Верховному Суді України. Вибори мають відбуватися за відкритими списками і кандидати мають подавати декларації, пане Зеленський. Не треба мати українців за дурнів, які не розуміють ваші договірняки", – написав Данилюк.

21 травня президент України Володимир Зеленський оголосив про розпуск Верховної Ради VIII скликання і призначення позачергових парламентських виборів на 21 липня. За словами президента, юридичною підставою для розпуску нинішнього складу Ради є відсутність із 2016 року коаліції.

22 травня під час позачергового засідання Верховної Ради в сесійній залі не вистачило голосів, щоб внести до порядку денного президентські законопроекти про ухвалення змін до законів "Про вибори народних депутатів України" та "Про публічні закупівлі".

Зеленський заявив, що депутати відмовилися змінювати виборчу систему і зберегли змішану систему виборів, розраховуючи "за гроші та гречку знову пролізти до Верховної Ради". Президент пропонував скасувати "мажоритарку" і знизити прохідний бар'єр у парламент до 3%.

23 травня указ Зеленського про дострокове припинення повноважень Верховної Ради і призначення позачергових парламентських виборів на 21 липня 2019 року набув чинності.