Набув чинності указ Зеленського про розпуск Ради і позачергові вибори до парламенту 21 липня

Зеленський видав указ про розпуск парламенту 21 травня, сьогодні документ опублікували в офіційній пресі
Фото: president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський доручив Кабінету Міністрів забезпечити фінансування позачергових парламентських виборів.

Указ президента України Володимира Зеленського про дострокове припинення повноважень Верховної Ради і призначення позачергових виборів на 21 липня 2019 року опубліковано сьогодні в урядовій газеті "Урядовий кур'єр".

Отже, документ набув чинності. 24 травня, відповідно до закону "Про вибори народних депутатів", в Україні почнеться виборча кампанія.

"Керуючись ч. 2 ст. 77, ч. 6 і 7 ст. 83, п. 1 ч. 2 ст. 90 Конституції України та відповідно до пп. 7 і 8 ч. 1 ст. 106 Конституції України постановляю: 1. Припинити достроково повноваження Верховної Ради України VIIІ скликання. 2. Призначити позачергові вибори до Верховної Ради України на 21 липня 2019 року", – ідеться в указі президента №303/2019 від 21 травня.

Зеленський також доручив Кабінету Міністрів України забезпечити фінансування позачергових парламентських виборів.

21 травня президент України Володимир Зеленський оголосив про розпуск Верховної Ради VIII скликання і призначення позачергових парламентських виборів на 21 липня. За словами президента, юридичною підставою для розпуску нинішнього складу Ради є відсутність із 2016 року коаліції.

22 травня під час позачергового засідання Верховної Ради в сесійній залі не вистачило голосів, щоб внести до порядку денного президентські законопроекти про ухвалення змін до законів "Про вибори народних депутатів України" та "Про публічні закупівлі".

Зеленський заявив, що депутати відмовилися міняти виборчу систему і зберегли змішану систему виборів, розраховуючи "за гроші та гречку знову пролізти до Верховної Ради". Президент пропонував скасувати "мажоритарку" і знизити прохідний бар'єр до парламенту до 3%.