Гордон: Я не вірю в російську опозицію. Вірю в збіг обставин та американські лещата

Гордон: Політики хочуть мати електорат, а Росія хоче імперію, Росія хоче Крим, Донбас і взагалі не хоче України
Фото: Gordonua.com

Жоден серйозний російський опозиціонер не сказав, що Крим – український, на українському питанні їх "переклинює", заявив засновник інтернет-видання "ГОРДОН" Дмитро Гордон.

У Росії немає серйозних опозиційних політиків, яких "не переклинює" на українському питанні, заявив в ефірі телеканала NewsOne український журналіст, засновник інтернет-видання "ГОРДОН" Дмитро Гордон.

"Ось нині там яскрава фігура Навальний. Але як тільки російська опозиція підходить до українського питання, так її і переклинює. Жоден серйозний російський опозиціонер, включно з Навальним, не сказав, що Крим український", – зазначив Гордон.

Він нагадав, що фігурант "болотної справи" та колишній лідер російського "Левого фронта" Сергій Удальцов, який на початку серпня вийшов на волю з колонії, назвав "героями" сепаратистів Донбасу та підтримав анексію Криму.

"Тобто політики хочуть мати електорат, а Росія хоче імперію, Росія хоче Крим, Донбас і взагалі не хоче України. Тому що Україна в розумінні Путіна та росіян – це недодержава. Тому в російських опозиціонерів я не вірю, у майдани російські я не вірю. Я вірю в збіг обставин та американські лещата", – наголосив Гордон.

Він порівняв ситуацію з опозицією у РФ і Радянському Союзі.

"Я не вірю в російську опозицію, як не вірю, що під час СРСР в Україні була фронда, яка не співпрацювала з КДБ. Хто не хотів співпрацювати згнили в таборах. Подивіться на долі Стуса, Симоненка, Світличного й інших (українські поети Василь Стус та Іван Світличний за "антирадянську пропаганду" зазнавали репресій, відбували покарання в таборах. Стус помер у таборі в 1985 році, Світличного звільнили з нього тяжкохворим. Поет Василь Симоненко разом з іншими шістдесятниками у 1962 році виявив на Лук'янівському та Васильківському кладовищах у Києві та на цвинтарі в Биківні місця поховань розстріляних органами НКВС. Через це розслідування поета кілька разів жорстоко побили, він помер в 1963 році у віці 28 років. "ГОРДОН"). Хто йшов на співпрацю – успішно дожив до незалежності та сказав: "Це ж ми готували незалежність". Тепер так само відбувається", – уважає журналіст.

Відео: NewsOne / YouTube

Російський опозиціонер Олексій Навальний, який заявив про намір брати участь у президентських виборах 2018 року, у 2016 році сказав, що проблема Криму "не здається розв'язуваною в осяжному майбутньому за будь-якої влади". "Нині він є, звичайно, територією держави Росія. Російський бюджет платить там усім зарплати, там працюють органи влади, тому нерозумно було б заперечувати, що це територія Росії. Що не скасовує ніяк незаконності дій з уведення військ і всього іншого", – сказав політик.

У 2017 році він пообіцяв у разі обрання президентом провести у Криму "чесний референдум". "До цього референдуму та до тристоронніх комісій разом із Європейським союзом ми постараємося залучити Україну. Чесно кажучи, от якщо не лукавити, я сумніваюся, що Україна визнає цей референдум", – сказав Навальний.

Засновник партії "Яблоко" Григорій Явлінський (він теж планує балотуватись у президенти) також пропонував провести на півострові повторний референдум.

Ще один опозиціонер, екс-глава ЮКОС Михайло Ходорковський, у 2014 році заявив, що Крим Україні він не віддасть. "Проблема Криму на десятиліття. Шлях – через розмивання кордонів у Європі, через муніципалізацію. Я не доживу", – написав він у Twitter. У 2017 році бізнесмен додав, що "демократичний уряд буде працювати із суспільством та Україною, намагаючись знайти компроміс". "Жодних рішень усупереч позиції громадян не буде. І, наскільки я знаю, розумна більшість в Україні провокувати конфлікт з цього питання теж не стане", – заявив він.

Єдиний опозиціонер, який у разі приходу до влади пообіцяв повернути Україні Крим, – колишній прем'єр-міністр РФ, лідер партії ПАРНАС Михайло Касьянов. "Це було незаконно, це була анексія, що називається в міжнародному праві, тому законність має бути відновлено. Ми сядемо за стіл переговорів з обраним українським урядом і будемо все це обговорювати", – сказав він у 2016 році.