ГПУ попросила Офіс президента спростувати або підтвердити публічні висловлювання Мендель про нібито обстріли на Донбасі з боку ЗСУ

Мендель приходила у ГПУ 1 липня
Фото: president.gov.ua

У Генпрокуратурі зазначили, що слова прессекретарки президента Юлії Мендель про нібито обстріл із боку Збройних сил України Росія може використати для подання в Офіс прокурора Міжнародного кримінального суду як доказ нібито порушення законів та звичаїв війни саме ЗСУ.

Генпрокуратура просить Офіс президента України підтвердити або спростувати заяви прессекретарки президента України Юлії Мендель щодо нібито обстрілу українськими військовими цивільних об'єктів на Донбасі. Про це 3 липня повідомила пресслужба ГПУ у Facebook.

Там уточнили, що 1 липня запрошували Мендель на допит як свідка, але вона відмовилася давати свідчення і назвала допит "політизованим".

"З огляду на це під час досудового розслідування виникла необхідність у офіційній відповіді Офісу президента України стосовно джерела інформації, яку від імені глави держави озвучила його прессекретар, що підлягає подальшій процесуальній перевірці. У зв'язку з цим 3 липня слідчий скерував у Офіс президента запит про надання інформації щодо спростування чи підтвердження публічних висловлювань прессекретаря президента, що військовослужбовці Збройних сил України допускають випадки обстрілів цивільних об'єктів на сході України", – ідеться в повідомленні.

Водночас за заявами Мендель кримінальних проваджень поки не відкривали, зауважили в ГПУ.

У відомстві зазначили, що слова прессекретарки президента Росія може використати для подання в Офіс прокурора Міжнародного кримінального суду як доказ нібито порушення законів та звичаїв війни саме Збройними силами України. Саме у зв'язку з цим Мендель, як повідомили у ГПУ, викликали на допит.

Мендель зробила заяву про нібито обстріл із боку ЗСУ 7 червня в ефірі програми "Право на владу" на телеканалі "1+1".

"Українські військові дуже часто піддаються на провокації, коли стріляють зі школи, дитсадка чи будь-якого іншого місця, де перебувають цивільні люди, і після цього починаються обстріли цієї будівлі. Таким чином, гинуть українці. У промові [представника України в тристоронній контактній групи з урегулювання ситуації на Донбасі Леоніда] Кучми йшлося про те, щоб не піддаватися на провокації", – сказала вона.

У 2014 році, одразу після анексії Криму, на сході України Росія почала збройну агресію. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України з одного боку та російською армією й підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької та Луганської областей, з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, незважаючи на надані Україною факти і докази. У зоні конфлікту періодично оголошують перемир'я. Опівночі 18 квітня 2019 року Україна в односторонньому порядку ввела режим припинення вогню на Донбасі, бойовики порушили його першої ж доби.

3 червня Леонід Кучма повідомив, що Україна ініціюватиме припинення вогню на Донбасі на час жнив.

За підсумками засідання 5 червня Кучма заявив, що тристороння контактна група має до 19 червня розробити пропозиції щодо забезпечення встановлення перемир'я в зоні конфлікту, у яких буде прописано заборону на ведення вогню у відповідь. Наступного дня він пояснив, що під словами "не стріляти у відповідь" мав на увазі не відкривати вогню у відповідь на обстріли, які бойовики ведуть із житлових кварталів або інших місць, де можуть постраждати мирні жителі.

6 червня спікер Верховної Ради Андрій Парубій заявив, що заборона українським військовим на Донбасі стріляти у відповідь – це крок до капітуляції перед Росією. Мендель назвала такі заяви "нагнітанням паніки".

7 червня генеральний прокурор Юрій Луценко повідомив, що відкрив три кримінальні провадження у зв'язку із заявами представників української делегації в Мінську.

10 червня Мендель сказала, що в Адміністрації Президента не розуміють підстав, якими керувався Луценко, коли відкривав ці провадження.