Гройсман про Львів: Хотів би, щоб сміття вивозили, коли люди сплять

Гройсман: Ми завжди допоможемо
Фото: kmu.gov.ua

Пояснюючи рішення Кабінету Міністрів України про виділення 50 млн грн Львівській обласній держадміністрації для вирішення проблем із львівським сміттям, прем'єр-міністр Володимир Гройсман зазначив, що на ці гроші доведуть до нормального стану сміттєві полігони.

Кабінет Міністрів України виділив сьогодні Львівській обласній державній адміністрації (ЛОДА) 50 млн грн на вирішення проблеми з вивезенням сміття зі Львова. Про це передає кореспондент видання "ГОРДОН".

"Але вважаємо, що всі 100% фінансування всіх проектів потрібно виконувати коштом місцевого бюджету міста Львова. Там є достатньо коштів. Але там, де необхідно, аби держава допомогла, ми завжди допоможемо", – заявив прем'єр-міністр Володимир Гройсман.

Він зазначив, що львів'яни мають ходити чистими вулицями.

"Хотів би, щоб... сміття вивозили тоді, коли люди сплять, щоб і ввечері, і зранку місто було чистим", – сказав глава уряду.

На засіданні Кабміну міністр внутрішніх справ Арсен Аваков обурився, що гроші на вирішення сміттєвого питання у Львові виділяє держава, а не міський бюджет міста.

У відповідь Гройсман пояснив, що 50 млн грн виділяють, аби полігони, на які тимчасово вивозять сміття зі Львова, довести до нормального стану.

Колапс системи утилізації сміття у Львові почався після пожежі на сміттєзвалищі у селі Великі Грибовичі Жовківського району Львівської області 30 травня 2016 року. 2 червня сільрада Великих Грибовичів ухвалила рішення назавжди закрити звалище.

12 червня 2017 року міська комісія Львова звернулася до Кабінету Міністрів із проханням оголосити місто зоною надзвичайної екологічної ситуації, повідомив мер Львова Андрій Садовий. У відповідь на це прем'єр-міністр України Володимир Гройсман порадив Садовому "не шукати крайніх" у вирішенні проблеми зі сміттям.

Садовий висунув Гройсману шість вимог, які він має прийняти для вирішення проблеми з вивезенням сміття в місті. Прем'єр-міністр зазначив, що у Львова є кошти на депозиті та на них можна побудувати "золотий сміттєвий полігон".

26 червня Садовий поінформував, що сміття зі Львова почали приймати на свої полігони вісім міст Львівської області. Щодня з міста вивозять 640–680 тонн сміття.

29 червня міськрада Львова на два роки передала повноваження із вивезення сміття Львівській ОДА.

Сьогодні заступник мера Львова Сергій Бабак повідомив, що в місті залишається 4,6 тис. тонн сміття, яке потрібно вивезти.