Гройсман заявив про необхідність демонополізації ринку газу в Україні

Кабмін затвердив новий склад наглядової ради НАК "Нафтогаз України"
Фото: Нафтогаз України - Naftogaz / Facebook

Основним монополістом ринку газу в Україні є НАК "Нафтогаз України", демонополізація ринку газу дасть змогу зменшити ціну на газ, заявив прем'єр-міністр Володимир Гройсман.

Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман заявив про необхідність демонополізувати ринок газу в Україні шляхом розподілу функцій НАК "Нафтогаз України". Про це він сказав під час засідання Кабінету Міністрів України, повідомляє кореспондент видання "ГОРДОН".

"У нас в Україні є монстр у вигляді монополіста НАК "Нафтогаз України". У 2014 році почалася реформа "Нафтогазу", але результату немає. Розподіл функції оператора газу, видобування газу, продажу газу – цього не відбулося", – наголосив Гройсман.

На його думку, роботу всередині компанії було неефективно вибудовано.

"З іншого боку, монополіст, який має серйозні можливості, втратив свої позиції на ринку комерційного газу. У всій структурі ринку газу промисловості "Нафтогаз" займає до 7%", – зазначив прем'єр-міністр.

Гройсман наголосив, що демонополізація ринку газу дорівнюватиме зменшенню ціни газу.

Окрім того, Кабмін затвердив новий склад наглядової ради НАК "Нафтогаз України". До неї увійшли громадянин Великобританії Клір Спотісед, француз Бруно Лісква, громадянин США Амос Гохштайн і канадець Стів Гейсен. Також до наглядової ради увійшли голова правління "Укрексімбанку" Олександр Гриценко і радник прем'єр-міністра Сергій Попик.

У травні 2016 року було сформовано наглядову раду НАК "Нафтогаз України" в особі громадян Великобританії Маркуса Річардса, Чарльза Проктора і Пола Ворвіка. Від Кабінету Міністрів до ради увійшла Юлія Ковалів, яка очолила її, від Адміністрації Президента – Володимир Демчишин.

29 березня 2017 року Кабмін збільшив кількісний склад наглядової ради НАК "Нафтогаз України" з п'яти до семи осіб.

3 квітня Ковалів подала у відставку, замість неї наглядову раду очолив Ворвік. 19 вересня всі іноземні члени наглядової ради "Нафтогазу" оголосили про відставку.