Гройсман заявив, що санкції не мають стосуватися громадян РФ, які працюють в Україні, якщо у них немає зв'язків із російською владою

Гройсман: Санкції накладають на конкретних суб'єктів, які мають ті чи інші ознаки взаємодії з російським режимом
Фото: EPA

Суть санкцій – зупинення фінансової підтримки російської економіки, щоб не було можливості фінансувати "збройну машину" або терористичні організації, зазначив прем'єр-міністр України Володимир Гройсман.

Антиросійські санкції не мають стосуватися громадян Росії, які працюють в Україні і не мають нічого спільного з російською владою. Про це в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна" заявив прем'єр-міністр України Володимир Гройсман.

"Санкції накладають на конкретних суб'єктів, які мають ті чи інші ознаки взаємодії з російським режимом. І тому, якщо людина з російським паспортом, але працює в Україні, і в неї немає жодних взаємин із російською державою, і вона платить тут податки, я не думаю, що така людина може бути в зоні ризику", – заявив прем'єр.

Він зазначив, що суть санкцій – зупинення фінансової підтримки російської економіки, щоб не було можливості фінансувати "збройну машину" або терористичні організації.

"Санкції мають бути таргетовані саме на це, іншого, на мій погляд, бути не може. Тому в такому алгоритмі і працює санкційна політика", – зазначив Гройсман.

Україна вперше ввела санкції проти фізичних і юридичних осіб РФ у 2015 році. Станом на червень 2018 року до санкційних списків входило 1762 фізичні та 786 юридичних осіб.

18 грудня Кабмін запропонував РНБО України ввести санкції проти людей і компаній, що здійснюють комерційну діяльність та археологічні розкопки в Криму.

26 грудня Рада нацбезпеки та оборони України ухвалила рішення ввести нові санкції щодо російських компаній, бізнесменів, політиків і депутатів, працівників силових структур, які активно підтримували або сприяли агресивним діям проти України. Санкційні списки поки не опубліковано.