Ірина Геращенко заявила, що законопроект про гуманітарне розмінування Донбасу є головним викликом дев'ятої сесії Ради

Геращенко: Головне визначити структуру, яка буде не просто розмінувати, а брати відповідальність за цей процес
Фото: Iryna Gerashchenko / Facebook

Закон про гуманітарне розмінування Донбасу є дуже важливим для населення, зокрема для волонтерів, заявила перший віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко.

Першочерговим законопроектом наступної сесії Верховної Ради має стати законопроект про гуманітарне розмінування Донбасу. Про це 23 серпня під час Міжнародного волонтерського та ветеранського форуму заявила перший віце-спікер Верховної ради, народний депутат Ірина Геращенко, повідомляє "РБК-Україна".

"Які виклики я бачу першочерговими на нинішню сесію. Перше, я вважаю, що для нас є дуже важливим прийняти закон про цивільне розмінування. Це важливо, тому що сьогодні питання мін і того, що вся ця територія є небезпечною. Це є важливим для населення, і в тому числі для волонтерів", – сказала вона.

За словами нардепа, у питанні розмінування Україна має опиратися на досвід інших країн, а зокрема Хорватії.

Геращенко підкреслила, що головне визначити структуру, яка буде не просто розміновувати, а брати відповідальність за цей процес.

"Потрібна структура, яка буде говорити: "Ми зробили це якісно. Завтра там ніхто не підірветься". Дуже важливо, щоб тут ми також врахували позиції громадських організації", – додала вона.

Перший віце-спікер парламенту зазначила, що законопроект поки на стадії розроблення. Його опрацьовує робоча група комітету ВРУ з питань національної безпеки.

Збройний конфлікт на сході України почався у квітні 2014 року. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України та проросійськими бойовиками, які контролюють частину Донецької і Луганської областей.

У травні 2018 року в Міноборони заявили, що з початку бойових дій на Донбасі сапери ЗСУ перевірили понад 3850 га території Донецької і Луганської областей і знешкодили понад 190 тис. вибухонебезпечних предметів.

15 липня Геращенко заявила, що на Донбасі понад 7000 га є небезпечними через міни.