"Я ніколи не забуду заслуг Порошенка". Коломойський заявив, що на п'ятого президента України тиснули щодо питання націоналізації "ПриватБанку"

Коломойський: Ми з Порошенком прожили якесь трохи щасливе, а переважно нещасливе життя
Фото: ЕРА (архів)

Український бізнесмен Ігор Коломойський сказав, що під час недавньої зустрічі з п'ятим президентом України Петром Порошенком вони "просто поговорили про життя".

Український бізнесмен Ігор Коломойський в опублікованому 30 серпня інтерв'ю виданню "Цензор.НЕТ" розповів, що після виборів зустрічався з п'ятим президентом України Петром Порошенком.

Коломойський сказав, що ні про що не домовлявся з Порошенком, а "просто поговорили про життя".

"Порошенко – це частина історії України. Він наш п'ятий президент. Ми з ним прожили якесь трохи щасливе, а переважно нещасливе життя. Він зробив мені трохи доброго, але це трохи – дуже цінне. Порошенко утримав країну в найважчий час. Можна і треба говорити як, із якими жертвами, із якими помилками, можна йти в суд. Усе це на його совісті. Я не суддя. Коли ми переможемо, наші нащадки пишатимуться нами або проклинатимуть – усіх разом, незалежно від того, як ми конфліктували. Історики колись напишуть, хто з нас у чомусь мав більше рації. Але я ніколи не забуду заслуг усіх, зокрема Порошенка, і його досягнень у той небезпечний час. Був ризик, і кожен себе виявив, і поки хтось тихо сховався і гудів, чекав, чим скінчиться, хтось сміливо говорив і діяв, і ми разом захищали нашу Батьківщину. У той час дуже мало хто дуже багато чого вирішив для України. Прийдіть тепер нові, спробуйте зробити краще, адже хтось зробив головне – що в Києві, Харкові, Дніпрі зараз не проходить лінія фронту", – сказав він.

Коломойський додав, що у 2016 році Порошенко намагався купити телеканал "1+1".

"Тобто Порошенко не тільки "5 канал" не продав, він ще і "плюси" намагався купити. Це був лютий – початок березня 16-го. А потім [тодішня голова НБУ Валерія] Гонтарева сказала типу: "А на хріна тобі це треба, ми заберемо банк, і отримаєш усе безкоштовно". Усе, він вирушив цим шляхом, тут жадібність у Петра Олексійовича спрацювала. А я думаю, що якби Порошенко встиг укласти угоду щодо придбання частки у "плюсах", то й націоналізації "ПриватБанку" точно не було б, і жодні стейкхолдери не натиснули б на нього", – розповів бізнесмен.

На думку Коломойського, Порошенко не був головним ініціатором націоналізації "ПриватБанку".

"Я знаю, хто конкретно забирав "ПриватБанк", хто був цими "героями" і які мотиви були. Я вважаю, що Гонтарева, може, навіть не зовсім із матеріальних [причин]. Ті, хто за нею стояв, – Пасенюки всілякі, ICU, – там був матеріальний інтерес. Ще там було кілька, поки їх не буду називати, порадничків... Було вигадано горезвісну "червону кнопку", яка нібито є в менеджменту або у Коломойського в Женеві, типу на неї хтось натискає, й фінансова система зупиняється! Гонтарева ці страшилки засилала західникам, МВФ, Світовому банку, в американське посольство. Вона приходила до Порошенка й говорила: "Заберімо "ПриватБанк". А він каже: "Ти що, взагалі з глузду з'їхала?" А Гонтарева засилала інформацію американцям і говорила, що Петя проти, щоб вони тиснули на Петю... Загалом, вони тиснули на Петю, він пручався. Потім, коли Гонтарева сказала, що там ще "плюси" можна забрати... Якщо ще щось можна й собі відкусити – все, він уже не зміг встояти", – сказав бізнесмен.

"ПриватБанк" – найбільший комерційний банк в Україні – було націоналізовано 19 грудня 2016 року.

Коломойський, який є колишнім акціонером банку, говорив, що після виборів президента України сподівається одержати компенсацію у зв'язку з націоналізацією "ПриватБанку" "в тому або іншому вигляді". Він також сказав, що не збирається повертати банк у власність, але хоче повернути $2 млрд його капіталу.

18 квітня 2019 року Окружний адміністративний суд Києва задовольнив позов Коломойського до НБУ й Кабміну про незаконність націоналізації "ПриватБанку". У міністерстві фінансів і Нацбанку говорили, що оскаржать це рішення. У НБУ заявляли в серпні 2019 року, що українські суди розглядають щонайменше 270 справ, які пов'язані з діяльністю "ПриватБанку".