"Як розмінну монету". Клімкін заявив, що Путін найближчим часом звільнить українських моряків

Клімкін: Кінцева мета Путіна – визнання Росії як країни, яка потрапляє в "нову нормальність"
Фото: ЕРА

За словами міністра закордонних справ Павла Клімкіна, президент Росії Володимир Путін найближчим часом може звільнити українських моряків у обмін на поліпшення свого становища на світовій арені та можливість діяти "на розкол і федералізацію" в Україні.

Президент Росії Володимир Путін звільнить 24 українських моряків найближчим часом, але в обмін на певні політичні преференції. Таку думку в ефірі телеканала ATR 8 липня висловив міністр закордонних справ України Павло Клімкін.

"Я впевнений, що їх звільнять, причому найближчим часом... Але для Путіна важливо вирішити це питання, це моя особиста думка, у контексті наступного саміту G7, у контексті того, що будуть зустрічі стосовно Донбасу, можливо, у нормандському форматі... І він спробує це використати саме в цьому контексті. Також, звичайно, для нього дуже важливо, щоб у Європі солідарність стосовно санкцій зменшувалася. Він буде бити на кінець року", – заявив Клімкін.

Він зазначив, що Путіна не цікавлять росіяни, засуджені в Україні, його цікавить "отримання кращої позиції для підняття ставок".

"Я неодноразово казав, що він використовує хлопців як розмінну монету... Його кінцева мета – санкції та визнання Росії як країни, яка потрапляє в таку "нову нормальність". А друге – це свобода дій і можливість діяти в Україні на розкол і федералізацію... Дві речі: повернення на світову сцену як гравця і в Україні свобода дій, ось що йому потрібно", – додав міністр.

25 травня 2019 року Морський трибунал у Гамбурзі зобов'язав Росію негайно звільнити три затримані в Чорному морі українські кораблі, а також 24 заарештованих моряків і дозволити їм повернутися в Україну.

Строк виконання рішення закінчився 25 червня. Цього дня, як повідомили у МЗС України, від російського зовнішньополітичного відомства надійшла нота, якою Україні пропонували надати письмові гарантії продовження кримінального переслідування українських моряків згідно з російським законодавством. У ноті у відповідь українське МЗС назвало позицію Москви неприйнятною.

27 червня президент України Володимир Зеленський висловив обурення тим, що його не ознайомили ні з нотою МЗС РФ, ні з нотою у відповідь українського зовнішньополітичного відомства. Глава МЗС України Павло Клімкін опублікував два документи, назвавши текст російського "примітивною пасткою".

Адвокат Микола Полозов заявив, що російська нота, адресована МЗС України, вказує на те, що РФ має намір виконати рішення Морського трибуналу і звільнити українських моряків.