Єрмак про імпічмент Трампа: Зеленський не поставив ні себе, ні країну в дурну або неправильну ситуацію

Єрмак: Якщо торкнутися імпічменту  –  це ж не наша проблема, не ми її створили
Фото: ЕРА

Після розмови президента США Дональда Трампа із президентом України Володимиром Зеленським у Конгресі запустили процедуру імпічменту. Помічник Зеленського Андрій Єрмак зазначив, що проблему створила не українська сторона.

Президент України Володимир Зеленський не зробив нічого неправильного в історії, яка призвела до імпічменту президента США Дональда Трампа. Про це помічник Зеленського Андрій Єрмак заявив НВ в інтерв'ю, яке було опубліковано 15 січня.

"Якщо торкнутися імпічменту  –  це ж не наша проблема, не ми її створили. Станом на сьогодні жодною заявою, жодним вчинком, якщо ми говоримо про імпічмент, президент Зеленський не поставив ні себе, ні країну в дурну або неправильну ситуацію. Він завжди займає чесну принципову позицію, яка, як показує досвід, є єдиною виграшною", – сказав Єрмак.

Як випливає зі стенограми телефонної розмови Трампа і Зеленського, що відбулася 25 липня 2019 року, американський президент просив українського розслідувати справу стосовно компанії Burisma, у якій працював Гантер Байден, син імовірного конкурента Трампа на виборах президента 2020 року Джо Байдена. Зеленський пообіцяв, що новий генпрокурор України розгляне ситуацію.

У Палаті представників Конгресу США почали розслідування в межах процедури імпічменту.

Демократи 10 грудня оприлюднили статті, за якими обвинувачують Трампа: "зловживання службовим становищем", а також "перешкоджання роботі Конгресу" під час проведення розслідування. Трамп заради власної політичної вигоди проігнорував національні інтереси США, коли просив Зеленського втрутитися у вибори президента США у 2020 року, вважають конгресмени.

На засіданні ввечері 18 грудня Палата представників схвалила обидві статті обвинувачення в межах процедури імпічменту Трампа. Він став третім президентом США, якому оголосила імпічмент Палата представників.

У Білому домі заявили, що Трамп хоче якнайшвидшого розгляду питання про імпічмент у Сенаті Конгресу США. Більшість у Сенаті належить однопартійцям нинішнього американського президента – представникам Республіканської партії.

Справу про імпічмент уже передали в Сенат.