Кабмін України пропонує позбавляти волі за контрабанду на строк від трьох до 15 років

Кабмін пропонує встановити кримінальну відповідальність за контрабанду
Фото: Урядовий портал / Facebook

Законопроект про криміналізацію контрабанди до порядку денного сесії Верховної Ради не внесли.

3 липня на сайті парламенту було зареєстровано урядовий законопроект №8543 про введення кримінальної відповідальності за контрабанду. 

За незаконне ввезення товарів в Україну у значних розмірах уряд пропонує позбавляти волі на строк від трьох до семи років, а за контрабанду у великих розмірах – саджати у в'язницю на 5–12 років із конфіскацією майна.

За вчинення тих самих дій організованою групою або контрабанду в особливо великих розмірах пропонують позбавляти волі на строк від восьми до 15 років із конфіскацією майна.

Документ визначає поняття контрабанди у значному, великому та особливо великому розмірах: якщо вартість незаконно ввезених товарів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян у 500 разів (8500 грн), то розмір контрабанди вважатимуть значним; якщо у 2 тис. разів (34 тис. грн) – великим, а якщо в 5 тис. разів (85 тис. грн) – особливо великим.

"Прийняття законопроекту забезпечить зменшення кількості порушень правил переміщення товарів через митний кордон України, створить умови для більшого надходження відповідних митних платежів до державного бюджету, а також позитивно вплине на розвиток національної економіки", – ідеться в пояснювальній записці.

Верховна Рада України не внесла до порядку денного сесії урядовий законопроект №8543 про введення кримінальної відповідальності за контрабанду. Рішення підтримало 135 депутатів.

20 червня Кабмін затвердив план дій із боротьби з контрабандою та тіньовими схемами на митниці. За словами прем'єр-міністра Володимира Гройсмана, план розробляв уряд спільно з Міністерством внутрішніх справ, Генеральною прокуратурою, Національним антикорупційним бюро України, Спеціалізованою антикорупційною прокуратурою, Державною фіскальною службою та СБУ.

Уряд, зокрема, дозволив поліцейським цілодобово контролювати роботу митників. Поліцейські і посадовці Міністерства внутрішніх справ також дістали доступ до автоматизованої системи митного оформлення "Інспектор-2006".

Втрати державного бюджету України від контрабанди становлять як мінімум 105 млрд грн на рік, заявив міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков.