Каплін заявив, що на стрибку цін на автомобільний газ імпортери заробили майже 700 млн грн

Сергій Каплін: Вони фактично провели аферу цього десятиліття, збільшивши у фіктивний протизаконний спосіб ціни на газ
Фото: Сергій Каплін / Facebook

Нардеп від Блоку Петра Порошенка Сергій Каплін звинуватив компанії "Надія", "Газтрон-Україна", "УПЦ Комерц", "Пропан Трейд", "Автотранс" та "Авантаж-7" у картельній змові і заявив, що передав матеріали телефонних розмов їхнього керівництва у ГПУ, Антимонопольний комітет та СБУ.

Кілька українських імпортерів заробили на стрибку цін на газ для заправляння автомобілів приблизно 700 млн грн, заявив сьогодні на брифінгу у Верховній Раді народний депутат від Блоку Петра Порошенка Сергій Каплін. Відео виступу політик опублікував на своєму каналі в YouTube.

"Іще рік тому було відомо, що основні виробники цього виду палива зупиняються через рік на вимушений чи запланований ремонт. Усім було зрозуміло, що відбувається з імпортом скрапленого газу. Усі чудово розуміли, що треба запасатися щонайменше на три місяці 200–300 тис. т скрапленого газу, аби через стабілізаційні аукціони потім збивати ціну, як це, до речі, робить Нацбанк. Ніхто нічого в цьому напрямку не зробив. Але ми допустили найстрашніше, що в цих кризових умовах скористалися нечисті на руку ділки", – сказав нардеп.

Він назвав фірми, які, за його даними, отримали прибуток унаслідок змови.

"Так, компанії "Надія", "Газтрон-Україна", "УПЦ Комерц", "Пропан Трейд", "Автотранс", "Авантаж-7" фактично провели аферу цього десятиліття, збільшивши у фіктивний протизаконний спосіб ціни на газ, коли були можливості їх тримати на рівні, щонайменше, 11–12 грн, до 16 і 18. Ці компанії за останні три тижні, відповідно до наших розрахунків, заробили на вас, дорогі українці, приблизно 700 млн грн, і головне – продовжують далі заробляти ці мільйони", – заявив політик.

Каплін повідомив, що передав до Генпрокуратури, Антимонопольного комітету та СБУ матеріали телефонних розмов керівників і власників цих компаній, і вимагає розгляду.

Відео: Сергій Каплін / YouTube

Із середини серпня на автозаправках в Україні почав дорожчати газ. Ціни зросли в середньому на 5 грн за літр. На початку вересня газ почав дешевшати: у деяких мережах на 0,3 грн за літр, у середньому по країні – на 0,1 грн за літр – до 16,04 грн.

Міністр економічного розвитку і торгівлі Степан Кубів через подорожчання доручив профільним міністерствам та відомствам провести перевірку на автозаправних станціях.

29 серпня прем'єр-міністр Володимир Гройсман назвав ситуацію на газовому ринку "диверсією проти України".