Керівництво НАЗК звільнять, щойно президент підпише закон про перезапуск агентства – нардепка Янченко

Янченко: Люди, які займаються питанням боротьби з корупцією, практично в унісон протягом останніх 2,5 року говорили про необхідність перезавантаження НАЗК
Фото: Галина Янченко

Верховна Рада ухвалила низку норм, які дадуть змогу Національному агентству з питань запобігання корупції працювати значно ефективніше, сказала в коментарі виданню "ГОРДОН" нардепка від "Слуги народу", заступниця голови комітету Верховної Ради з питань антикорупційної політики Галина Янченко.

Щойно президент України Володимир Зеленський підпише ухвалений Верховною Радою законопроєкт №1029 "Про внесення змін у деякі законодавчі акти стосовно забезпечення ефективності інституціонального механізму запобігання корупції", керівництво Національного агентства з питань запобігання корупції буде відправлено у відставку. Про це в коментарі виданню "ГОРДОН" сказала нардепка від "Слуги народу", заступниця голови комітету Верховної Ради з питань антикорупційної політики Галина Янченко.

"Це крок, спрямований на те, щоб управління НАЗК було одноосібним, а не колегіальним. Річ у тім, що колегіальне управління погіршувало ефективність та оперативність ухвалення рішень. У деяких питаннях вони цю колегіальність просто доводили до абсурду. Наприклад, на засіданнях керівництва голосували за те, як їм відповідати на листи, що надходять. Тобто це була, по суті, говорильня. Частина членів НАЗК не була професіоналами, і, відповідно, їхня робота не була ефективною. Зокрема, вони блокували впровадження в НАЗК сучасних технологій – працювали по-старому", – заявила Янченко.

За її словами, конкурс, на якому оберуть нове керівництво НАЗК, буде досить жорстким.

"Дуже важливою є процедура обрання керівництва. Це буде конкурс, а не політичне призначення. Конкурс досить жорсткий. У незалежній комісії шестеро осіб, троє з яких – від Кабміну, а троє – від міжнародних організацій. Люди, які займаються питанням боротьби з корупцією, практично в унісон протягом останніх 2,5 року говорили про необхідність перезавантаження НАЗК, хоча б його керівництва. Тому на рішення Верховної Ради про перезавантаження агентства чекав багато хто", – підкреслила нардепка.

Вона зазначила, що новий голова в агенції може з'явитися за два місяці після звільнення нинішнього керівництва.

"Ухваленим законом ми дали зелене світло не тільки зміні керівництва НАЗК. Також було ухвалено низку важливих норм, які дадуть змогу агентству працювати ефективно. По-перше, НАЗК нададуть доступ до всіх реєстрів. По-друге, істотно спрощено процедури ухвалення рішень усередині агентства. Це полегшить взаємодію з Мін'юстом. Щойно спікер Верховної Ради і президент підпишуть закон і він набуде чинності, чинне керівництво НАЗК буде звільнено. Кабмін зможе призначити тимчасового виконувача обов'язків керівника. А вже постійного оберуть після конкурсу. На проведення конкурсу відведено 60 днів. Отже, фактично за два місяці може з'явитися новий голова НАЗК", – резюмувала Янченко.

2 жовтня парламент ухвалив закон про перезапуск НАЗК. Зокрема, закон передбачає, що керуватиме діяльністю НАЗК одноосібно голова, якого призначає і звільняє Кабінет Міністрів. Голову агентства призначатимуть на чотири роки, одна й та сама людина не зможе обіймати цю посаду двічі поспіль. Наразі в керівному органі п'ятеро осіб.

У першому читанні законопроєкт про перезапуск НАЗК Верховна Рада ухвалила 11 вересня.

Кабінет Міністрів створив Національне агентство з питань запобігання корупції в березні 2015 року. Агентство серед іншого займається аналізом електронних декларацій про доходи державних службовців. Запровадження електронного декларування було однією з вимог Європейського союзу для реалізації безвізового режиму з Україною.

Тодішній глава представництва Європейського союзу в Україні Хюг Мінгареллі заявив у січні 2018 року, що НАЗК потрібно перезапустити, оскільки воно не спроможне виконувати покладені на нього функції.

23 березня 2017 року Верховна Рада проголосувала у другому читанні і в цілому законопроєкт, який зобов'язав членів громадських організацій із 2018 року подавати електронні декларації. 27 березня п'ятий президент України Петро Порошенко підписав зміни до закону про е-декларації. Вони набули чинності 30 березня 2017 року.

Цю норму критикували західні партнери України. У США закликали відкликати "каральний закон", але Рада так і не скасувала його.

Конституційний Суд України 6 червня 2019 року визнав неконституційним запровадження електронного декларування для громадських активістів.