Клімкін про конфлікт із Зеленським: Історія не стільки змістовна, як емоційна

Клімкін: У позиції МЗС не було жодного нового слова
Фото: Міністерство закордонних справ України / MFA of Ukraine / Facebook

Нотне дипломатичне листування є компетенцією Міністерства закордонних справ, навіть більше, у ноті, яка стосувалася полонених моряків, українська сторона не повідомляла нової інформації, а лише вказувала свою незмінну позицію. Так прокоментував глава українського МЗС Павло Клімкін конфлікт із президентом України Володимиром Зеленським.

Міністр закордонних справ Павло Клімкін в інтерв'ю агентству "Українські новини" назвав конфлікт із президентом Володимиром Зеленським "емоційною історією". 

"Це історія не стільки змістовна, як емоційна. А чому так сталося, це питання не до нас", – зазначив глава українського МЗС.

За словами Клімкіна, він був готовим до розмови із президентом, однак той не намагався комунікувати.

"Ми хотіли і ноту РФ, і відповідну ноту потім відіслати [президенту]. Ми працювали з нашими юристами, але потім пролунала ця заява. Я не знаю, хто її ініціював", – зазначив глава МЗС.

Він підкреслив, що нотне дипломатичне листування є компетенцією МЗС. Крім того, у ноті, яка стосувалася полонених моряків, українська сторона не повідомляла нової інформації, а лише вказувала свою незмінну позицію, раніше озвучену в міжнародних судах.

"Не було жодного нового слова в цій позиції", – зазначив Клімкін.

Він додав, що тимчасовий повірений України у РФ після нотного листування вже спілкувався з російською владою щодо інструментів звільнення моряків.

Між Клімкіним і президентом України Володимиром Зеленським стався конфлікт через ноти, якими МЗС України і РФ обмінялися щодо питання звільнення українських моряків.

25 травня трибунал у Гамбурзі зобов'язав Росію негайно звільнити три затримані українські кораблі, а також 24 затриманих моряків і дозволити їм повернутися в Україну. Рішення ухвалили 19 голосами, проти виступив тільки суддя від РФ Роман Колодкін.

Строк виконання рішення закінчувався 25 червня. Цього дня, як повідомили у МЗС України, від російського зовнішньополітичного відомства надійшла нота, якою Україні пропонували надати письмові гарантії продовження кримінального переслідування українських моряків відповідно до російського законодавства. Як заявив адвокат Микола Полозов, за видання моряків РФ вимагала їх подальшої участі в судовому процесі на території окупованого Криму, тим самим примушуючи де-факто визнати юрисдикцію Російської Федерації над півостровом. В українському МЗС назвали позицію Москви неприйнятною.

27 червня Зеленський висловив обурення тим, що його не ознайомили ні з нотою МЗС РФ, ні з нотою українського зовнішньополітичного відомства. Клімкін опублікував два документи, назвавши текст російського "примітивною пасткою". За словами міністра, нота у відповідь "викриває приховані мотиви РФ".

Комітет Верховної Ради у закордонних справах сьогодні зняв із порядку денного питання про звільнення Клімкіна. Він планує 9 липня розглянути питання про звільнення Клімкіна і призначення на пост глави МЗС Вадима Пристайка.

Після цього Клімкін заявив, що йде у "політичну відпустку".

Згодом Зеленський надіслав прем'єр-міністру Володимирові Гройсману лист із проханням притягнути Клімкіна до дисциплінарної відповідальності через те, що міністр не поінформував його про ноти, якими обмінялися Росія та Україна.