Клімкін про зустрічі Зеленського з Макроном і Меркель: Це була справжня "розвідка боєм"

Зеленський зустрівся з Макроном 17 червня
Фото: EPA

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив, що відсутність "проривних рішень за підсумками зустрічей президента України Володимира Зеленського із французьким президентом Еммануелем Макроном і канцлером Німеччини Ангелою Меркель була "очікуваною".

Під час зустрічей із президентом Франції Еммануелем Макроном і канцлером Німеччини Ангелою Меркель президент України Володимир Зеленський провів "розвідку боєм". Про це заявив міністр закордонних справ України Павло Клімкін в інтерв'ю "5 каналу", яке вийшло 23 червня.

"Вважаю, що дуже класно, що ці візити саме зараз відбулися... Обговорення тактики по Донбасу – це супер. Немає проривних рішень – насправді це очікувано. Нічого поганого в цьому немає. Складна дискусія щодо Ради Європи, газу, "Північного потоку – 2" – теж очікувано. Це була така-от "розвідка". Це не стовідсоткове залучення, але це справжня "розвідка боєм"... Було важливо подивитися і для Макрона, і для Меркель, які стратегічні наміри", – сказав Клімкін.

На його думку, "чіткі меседжі", які прозвучали, є "дуже корисними".

Зеленський 17 червня здійснив офіційний візит до Парижа, де зустрівся із французьким колегою Макроном. Політики розійшлися в думках щодо повернення російської делегації до роботи в Парламентській асамблеї Ради Європи: Макрон заявив, що хоче уникнути повного виходу Росії з Ради Європи, тому що від цього страждають громадяни РФ, які не зможуть подавати позови проти Росії у міжнародні суди. Зеленський висловив думку про відсутність підстав для повернення Росії в ПАРЄ.

На пресконференції лідерів виникло непорозуміння через переклад слів Макрона. Як сказала перекладачка, Зеленський повідомив французькому президентові, що готовий вести переговори із сепаратистами для завершення війни на Донбасі. Президент України цю інформацію спростував.

18 червня Зеленський зустрівся в Берліні з Меркель. Обговорювали питання санкційного тиску на Росію, газового транзиту через Україну після 31 грудня 2019 року і підготовки зустрічі в нормандському форматі.