Коболєв заявив, що завдяки Стокгольмському арбітражу Україна отримала найменшу ціну на газ

Коболєв: Із усіх можливих цін на газ на українському ринку ціна за тією формулою, яку ми отримали зараз, є найменшою
Скріншот: 5 канал / YouTube

Голова правління Національного нафтогазового холдингу "Нафтогаз України" Андрій Коболєв сказав, що нова формула розрахунку ціни на газ не прив'язана до котирувань на нафту, як це було раніше, а ґрунтуватиметься на індикаторах газового ринку.

Голова правління Національного нафтогазового холдингу "Нафтогаз України" Андрій Коболєв заявив, що ціна на газ для України, отримана завдяки Стокгольмському арбітражу, є нижчою за ту ціну, за якою держава сьогодні імпортує газ із європейського ринку. Про це він сказав у ефірі "5 каналу".

"Формула кардинально змінена на новий ринковий принцип. Не дивлячись на те, як буде йти рішення, вона (ціна газу."ГОРДОН") менша, ніж та ціна, яку від нас вимагає "Газпром", вона менша, ніж та ціна, яку Україна зараз платить за газ, який ми купуємо з європейського ринку. Тобто з усіх можливих цін на газ на українському ринку та ціна за формулою, яку ми отримали зараз, є найменшою", – пояснив він і сказав, що це один із найбільш позитивних моментів Стокгольмського арбітражу.

Коболєв також уточнив, що нова формула не прив'язана до котирувань на нафту, як це було раніше, а ґрунтуватиметься на індикаторах газового ринку.

"Формула ціни одномоментно була змінена для України: із прив'язки до нафти – до прив'язки до ринку. Раніше у нас було 100% нафти, зараз у нас 100% ринок... На наше глибоке переконання, 100% прив'язка до ринку є найбільш справедливою й ефективною", – зазначив Коболєв.

Крім того, голова "Нафтогазу України" пояснив, що українська сторона наполягала на перегляді ціни із 2010 року, проте Стокгольмський арбітраж ухвалив рішення про ретроспективний перегляд ціни на природний газ, який Україна купувала у російського "Газпрому" у 2011–2015 роках, і визначив, що такий перегляд потрібно було зробити, починаючи із 2014 року.

"Ми наполягали на тому, що перегляд ціни повинен бути ретроспективним, і він повинен починатися із 2010 року. Суд виніс рішення, що такий перегляд ціни буде із 2014 року. Російська сторона сказала, що вона, у принципі, проти будь-якого перегляду ціни... Тобто нам сказали "ні" із 2010 року, нам сказали "так" – із 2014 року", – зазначив Коболєв.

31 травня стало відомо, що Стокгольмський арбітраж задовольнив основні вимоги компанії у спорі з "Газпромом": умову "бери або плати" скасовано; заборону на реекспорт скасовано; формулу ціни на газ переглянуто із 2014 року.

Принцип "бери або плати" діяв із 2009 року. Він передбачав штрафи для України у разі недобору російського газу щодо обсягу, зазначеного в контракті. "Нафтогаз України" вважав положення "бери або плати" у вигляді, зафіксованому в контракті з "Газпромом", неринковим, неправомірним і недійсним.

За словами прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана, якби вимоги "Газпрому" задовольнили, збитки української сторони могли становити $45 млрд.

У "Газпромі" стверджують, що рішення Стокгольмського арбітражу є проміжним.

Голова Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" Андрій Коболєв прогнозує, що розрахунок компенсацій, що належать українській стороні після окремого рішення трибуналу при Арбітражному інституті Торгової палати Стокгольму щодо спору з російським "Газпромом", триватиме два–три місяці.