Коломойський: Ми можемо не підвищувати ціну газу для населення. Просто це наші зобов'язання перед МВФ. Але хто їх узяв, нехай і виконує

Коломойський: Тимошенко спілкувалася і працювала із МВФ, коли криза була наприкінці 2008-го та у 2009-му
Фото: Ростислав Гордон / Gordonua.com

Підвищення ціни на газ для населення України – це зобов'язання уряду перед Міжнародним валютним фондом, але МВФ потрібен тільки "на певних вузьких місцях", заявив український бізнесмен Ігор Коломойський в інтерв'ю засновнику видання "ГОРДОН" Дмитрові Гордону.

Уряд України може не підвищувати ціну газу для населення, заявив український бізнесмен Ігор Коломойський в інтерв'ю засновнику видання "ГОРДОН" Дмитрові Гордону.

"Ми ж, у принципі, можемо не підвищувати ціну газу для населення. Це не неминуче. Це наші зобов'язання перед МВФ. Але хто їх узяв, нехай і виконує. Повторюю: МВФ потрібен на певних вузьких місцях. [Колишній прем'єр-міністр Юлія] Тимошенко спілкувалася і працювала з ним, коли криза була наприкінці 2008-го та у 2009-му. Ну попрацювала і закінчила. Нормально пройшла кризу", заявив Коломойський.

На запитання, а чи потрібен Україні дефолт, бізнесмен відповів: "Ще раз. Дефолт – це ж наслідок тієї моделі, яку ти обираєш".

"Ось Греції потрібен дефолт? За задумом, якщо запитати звичайного пересічного грека: "Потрібен вам дефолт чи ні?", що він відповість? Звичайно, ні. А якщо йому скажуть: "Минулі уряди набрали кредитів на 500 мільярдів, їх треба повертати. Ти згоден особисто в цьому брати участь?" Він схопиться за голову: "Ні-ні-ні! Давайте краще дефолт. Краще ми тоді не будемо повертати борги", – сказав Коломойський.

Коломойський: Для Росії, для Путіна Порошенко – найкращий варіант. Читайте повну версію інтерв'ю

Кабінет Міністрів України 19 жовтня ухвалив рішення підвищити з 1 листопада 2018 року ціни на газ для населення на 23%, до 8550 грн за 1000 м&³3;Такі зобов'язання України в межах співробітництва із МВФ.

19 жовтня МВФ і влада України домовилися про нову програму співпраці у форматі stand-by на загальну суму $3,9 млрд. У МВФ заявили, що програму переглядатимуть кожні півроку.