Комітет Ради в закордонних справах рекомендує припинити участь постійної делегації України в роботі ПАРЄ

Російська делегація раніше повернулася до ПАРЄ
Фото: Council of Europe Parliamentary Assembly Follow / Flickr

Парламентський комітет у закордонних справах рекомендував українському парламенту припинити участь постійної делегації в роботі Парламентської асамблеї Ради Європи й закликав спікера Верховної Ради Андрія Парубія відкликати запрошення для спостерігачів від ПАРЄ на дострокові парламентські вибори в Україні.

Комітет Верховної Ради в закордонних справах рекомендував українському парламенту припинити участь постійної делегації в роботі Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) до отримання висновків Венеційської комісії щодо повноважень делегатів від Держдуми РФ, обраних за участю мешканців Криму. Про це повідомляє кореспондент видання "ГОРДОН".

Таку пропозицію під час засідання комітету висловив голова української делегації в ПАРЄ Володимир Ар'єв.

Члени комітету ухвалили рішення звернутися до спікера Верховної Ради Андрія Парубія з вимогою відкликати запрошення для спостерігачів від ПАРЄ на дострокові парламентські вибори в Україні 21 липня.

Комітет також ухвалив рішення рекомендувати Міністерству закордонних справ не підтримувати нового главу офісу Ради Європи в Україні до проведення консультацій.

Рішення було ухвалено одноголосно.

За словами Ар'єва, Росія має звільнити захоплених у полон українських військових моряків без жодних умов, окрім того, вона має звільнити всіх українських політв'язнів, яких утримують у РФ, в анексованому Криму й на окупованому Донбасі.

Голова української делегації нагадав про вимогу однієї з резолюцій ПАРЄ для окупаційної влади дотримуватися прав кримських татар і підкреслив, що РФ не виконала вимог жодної з резолюцій.

У ніч на 25 червня ПАРЄ ухвалила резолюцію про зміну санкційного механізму, яка дозволила Росії повернутися до асамблеї. 26 червня ПАРЄ 116 голосами (проти – 62, утрималися – 15) ухвалила резолюцію про підтвердження повноважень делегації РФ без обмежень. Українські депутати заявили, що на знак протесту залишають сесію асамблеї.

Регламентний комітет ПАРЄ надіслав до Венеційської комісії на вивчення питання про повноваження депутатів, обраних до російського парламенту за партійними списками завдяки голосам мешканців окупованого Криму.

Як пише "Європейська правда", на наступній сесії ПАРЄ можливе повторне оскарження повноважень російської делегації в разі, якщо Венеційська комісія підтвердить, що російських депутатів обрано нелегально через голоси кримчан.

Сім країн, що проголосували проти повернення РФ до ПАРЄ, підготують спільну резолюцію.

Росію було позбавлено права голосу в ПАРЄ у квітні 2014 року, відразу після анексії Криму та початку воєнних дій на Донбасі. У 2017 році Росія зупинила сплату внесків до бюджету Ради Європи (приблизно €33 млн на рік), що призвело до фінансової кризи в організації.