Конституційний Суд України за позовом підприємства Коломойського позбавив НАБУ права оскаржити корупційні економічні угоди

Конституційний Суд обмежив права НАБУ
Фото: radiosvoboda.org

Запорізький завод феросплавів, що входить у групу "Приват" Ігоря Коломойського, оскаржував у Конституційному Суді право НАБУ скасовувати через суд угоди, укладені із застосуванням корупційних схем. КСУ став на бік заводу.

Конституційний Суд України (КСУ) визнав неконституційним право Національного антикорупційного бюро оскаржити в суді економічні угоди, які визнано корупційними. Про це йдеться в рішенні Другого сенату КСУ від 5 червня, яке опубліковано на сайті суду.

Визнано неконституційним положення п. 13 ч. 1 ст. 17 закону про Національне антикорупційне бюро, згідно з яким НАБУ мало право за наявності підстав "подавати до суду позови про визнання недійсними угод у порядку, встановленому законодавством України".

Рішення КСУ є остаточним і оскарженню не підлягає.

Конституційну скаргу подав Запорізький завод феросплавів, що входить у групу "Приват" бізнесмена Ігоря Коломойського.

Причина спору між НАБУ і Запорізьким заводом феросплавів, як повідомляв Центр протидії корупції (ЦПК), – перевідступ боргу перед ВАТ "Запоріжжяобленерго". Завод феросплавів заборгував обленерго, 60,24% акцій якого належить державі, 164,9 млн грн за спожиту у 2015 році електроенергію. Таку саму суму завод мав отримати від ЗАТ "ХК "Енергомережа", яку очолював екснардеп Дмитро Крючков. Компанії уклали між собою дві тристоронні угоди про перевідступ боргу. Однак, відповідно до закону, за використану електроенергію має платити саме споживач – Запорізький завод феросплавів. Це стало підставою для того, щоб угоди визнали недійсними.

У ЦПК стверджували, що в разі ухвалення КСУ прецедентного рішення на користь компанії Коломойського держава втратить 7 млрд грн.

НАБУ 6 червня заявило у своєму Twitter, що Конституційний Суд узаконив розкрадання коштів держпідприємств.

"Це рішення – в інтересах організаторів корупційних схем, а не України", – зазначили в бюро.