Корбан виграв справу проти України в ЄСПЛ

Арешт Корбана у 2015 році став приводом для позову в ЄСПЛ
Фото: ЕРА

ЄСПЛ визнав, що влада України кілька разів порушила положення Європейської конвенції з прав людини під час кримінального та судового переслідування лідера партії УКРОП Геннадія Корбана у 20152016 роках.

Європейський суд із прав людини у Страсбурзі задовольнив позов колишнього голови партії УКРОП Геннадія Корбана до держави Україна. Рішення ЄСПЛ у справі "Корбан проти України" від 4 липня опубліковано на сайті суду.

Колегія суддів установила, що права політика було неодноразово порушено під час кримінального процесу у 20152016 роках.

ЄСПЛ визнав незаконним примусове перебування політика на судових слуханнях після перенесеної операції на серці у грудні 2015 року (порушення ст. 3 Європейської конвенції з прав людини). Суд також визнав порушенням ст. 3 перебування Корбана у клітці під час трьох судових засідань у січні 2016 року.

Затримання політика в жовтні 2015 року без судової постанови про арешт і повторне затримання в залі суду також були незаконними, ці дії порушують положення ст. 5 конвенції, констатував ЄСПЛ.

Судді частково задовольнили скаргу позивача на його примусове доправлення в суд Чернігова для обрання запобіжного заходу 2 листопада 2015 року.

Окрім того, згідно з рішенням Європейського суду, група офіційних осіб України порушила ст. 6 конвенції, коли заявляла про доведену провину Корбана до ухвалення йому обвинувального вироку, чим могла вплинути на правосуддя.

Позивач не вимагав від суду встановити компенсацію в разі задоволення його скарг.

У квітні 2016 року бізнесмена і політика Геннадія Корбана засудили до півтора року умовно у справі про викрадення у 2014 році тодішнього глави Держагентства із земельних ресурсів Сергія Рудика. Його також обвинувачували в махінаціях на виборах і розкраданнях коштів власного благодійного фонду. У вересні 2017 року кримінальне переслідування політика у цих справах було припинено.

У серпні 2016 року Печерський райсуд Києва дозволив Корбану виїхати в Ізраїль на лікування.

У грудні 2017-го Корбан повернувся в Україну.