Малюська: Кожен люстрований і поновлений український чиновник коштує нам більш ніж пів мільйона гривень

Малюська: Нова люстрація повинна охоплювати лише топчиновників автоматично
Фото: Denis Malyuska / Facebook

Міністр юстиції України Денис Малюська заявив, що якщо закону про люстрацію не змінити, Україна може залишитися "і без люстрації, і без мільярдів бюджетних коштів".

Кожен люстрований український чиновник, якого суд поновлює на посаді, обходиться державному бюджету у більш ніж пів мільйона гривень. Про це сьогодні у своєму відеозверненні на сторінці у Facebook заявив міністр юстиції Денис Малюська.

"Європейський суд із прав людини визнав, що українська люстрація порушує європейську конвенцію. Кожен люстрований український чиновник, якого поновлює на посаді суд, коштує нам – державному бюджету і платникам податків – більш ніж пів мільйона гривень", – зазначив Малюська.

Він висловив думку, що закон про люстрацію треба терміново змінювати, інакше Україна може залишитися "і без люстрації, і без мільйонів, а то й мільярдів бюджетних коштів".

"Нова люстрація повинна охоплювати лише топчиновників автоматично, а інші чиновники повинні бути люстровані чи ні на підставі індивідуальної оцінки того, що вони робили", – додав міністр юстиції.

Закон про люстрацію почав діяти в жовтні 2014 року. Він обмежує право для високопосадовців часів президента Віктора Януковича обіймати посади в органах державної влади на 5–10 років. У реєстрі люстрованих чиновників – 983 прізвища.

20 січня 2015 року 47 депутатів Верховної Ради внесли до Конституційного Суду України подання про перевірку положень закону на відповідність Конституції. Ще два подання вніс Верховний Суд України. Усі три подання об'єднали в одне конституційне провадження. Конституційний Суд кілька разів відкладав розгляд цього подання. 4 липня 2019 року суд розпочав розгляд питання.

17 жовтня 2019 року ЄСПЛ за скаргою п'ятьох люстрованих українських чиновників встановив порушення ст. 6 конвенції (право на справедливий суд) у зв'язку із тривалим розглядом справ заявників в українських судах, а також порушення ст. 8, і постановив виплатити кожному по €5 тис. компенсації. У рішенні було зазначено, що люстрацію в Україні застосовували до дуже широкого кола осіб, вона призвела до звільнення заявників тільки на тій підставі, що вони обіймали посади на державній службі більш ніж рік за часів Януковича.

16 січня 2020 року Україна оскаржила рішення ЄСПЛ. За даними "Європейської правди", Велика палата суду не задовольнила запиту української сторони на розгляд справи, тому рішення 25 лютого набуло чинності.

23 червня Малюська сказав, що Кабмін подасть свій законопроєкт про люстрацію у парламент.