Мінгареллі радить Україні звернутися із законом про освіту до Ради Європи або Венеціанської комісії

Мінгареллі переконаний, що українська влада зробить необхідні кроки для того, щоб заспокоїти всіх
Фото: European Union in Ukraine / Facebook

Ситуацію із новим українським законом "Про освіту" "буде врегульовано дуже швидко", сподівається глава представництва Європейського союзу в Україні Хюг Мінгареллі.

Українській владі слід звернутися до Ради Європи або Венеціанської комісії по оцінку мовних положень закону про освіту. Про це 28 вересня сказав глава представництва Європейського союзу в Україні Хюг Мінгареллі, повідомляє УНІАН.

Він висловив сподівання, що "цю ситуацію буде врегульовано дуже швидко".

"Наскільки я розумію, міністр освіти України відвідає Страсбург 6 жовтня із метою обговорення цього питання з генеральним секретарем Ради Європи", – додав посол ЄС.

Мінгареллі впевнений, що "українська влада зробить необхідні кроки для того, щоб заспокоїти всіх".

Водночас посол ЄС не прокоментував заяви Угорщини про намір блокувати всі євроінтеграційні кроки України.

5 вересня Верховна Рада України ухвалила в другому читанні й у цілому закон "Про освіту". 25 вересня його підписав президент України Петро Порошенко. 28 вересня ініціатива набула чинності.

Занепокоєння через мовну статтю у законі вже висловила низка країн: Угорщина, Молдова, Польща, Росія, а також Болгарія і Греція.

Міністр закордонних справ Павло Клімкін зазначив, що Україна зберігає умови для вивчення нацменшинами рідних мов. За його словами, знання державної мови – це питання національної безпеки.

Міністерство освіти України планує відправити закон на експертизу до Венеціанської комісії.