Мінгареллі: Звісно ж, ми виступаємо за повне впровадження закону про ринок електроенергії

Хюг Мінгареллі: Ми також віримо, що Україна може зробити більше для якісного управління державними компаніями
Фото: kyivpost.com

Україні, окрім запуску повноцінного ринку електроенергії, потрібно також створити незалежний орган, який регулюватиме ринок атомної енергії, зазначив посол Євросоюзу Хюг Мінгареллі.

Одним із завдань, які стоять перед владою в Україні, залишається продовження реформи енергоринку, заявив в інтерв'ю "Європейській правді", опублікованому 26 липня, посол Європейського союзу в Україні Хюг Мінгареллі.

"Звісно ж, ми виступаємо за повне впровадження закону про ринок електроенергії. І також колись вам треба буде створити незалежного та компетентного регулятора ринку атомної енергії", – зазначив він.

Дипломат вважає, що також важливо для України забезпечити ефективне управління держкомпаніями.

"Є цілий перелік пріоритетів. Ми завжди говоримо, що дуже важливо докласти більше зусиль для забезпечення верховенства права. Ми також говоримо, що треба зробити необхідні кроки для поновлення приватизації великих державних підприємств. Ми також віримо, що Україна може зробити більше для якісного управління державними компаніями", – підкреслив Мінгареллі.

Його було призначено на посаду представника Євросоюзу в Україні в липні 2016 року, він змінив на цій посаді поляка Яна Томбінського. Каденція Мінгареллі завершується наприкінці літа, наступним послом Європейського союзу в Україні стане політик з Естонії Матті Маасікас.

Новий ринок електроенергії почав працювати з 1 липня 2019 року згідно із законом "Про ринок електричної енергії". Нова модель передбачає впровадження ринку двосторонніх договорів, ринку "на добу наперед", а також внутрішньодобового і балансувального ринків. Енергореформа є зобов'язанням України в межах імплементації норм Третього енергопакета ЄС.

Запуск ринку електроенергії в Україні відбувся значно гладше, ніж у багатьох інших країнах, зазначив старший радник із питань енергетики Агентства США з міжнародного розвитку Шукру Богут. У USAID вважають, що енергоринок в Україні було відкрито таким чином, щоб мінімізувати ризики й уникнути цінових шоків для споживачів.