Наступного дня після синоду ПЦУ Епіфаній і Філарет молилися разом

Філарет (на другому плані) брав участь у літургії в Михайлівському соборі
Фото: Іван Сидор / Facebook

Почесний патріарх Православної церкви України Філарет привітав предстоятеля церкви Епіфанія з днем ангела.

25 травня почесний патріарх Православної церкви України Філарет узяв участь у літургії в день тезоіменитства (день ангела) предстоятеля ПЦУ Епіфанія. Про це повідомив у Facebook спікер ПЦУ Іван Сидор.

Літургія відбулася у Михайлівському Золотоверхому соборі Києва.

"Під покровом Божої Матері зібралися всі: український єпископат, духовенство, поважні гості з Константинополя і святої гори Афон, студенти духовної академії, віряни. Прийшов привітати митрополита Епіфанія і спільно помолитися патріарх Філарет", – написав Сидор.

Православну церкву України було створено на об'єднавчому соборі 15 грудня 2018 року, у якому взяли участь усі архієреї Української православної церкви Київського патріархату та Української автокефальної православної церкви, а також два архієреї Української православної церкви Московського патріархату. 5 січня 2019 року вселенський патріарх Варфоломій підписав томос про автокефалію ПЦУ, а 6 січня вручив його предстоятелю ПЦУ митрополиту Епіфанію у Стамбулі. Інтронізація Епіфанія відбулася 3 лютого 2019 року.

У травні між Філаретом і Епіфанієм виник конфлікт. Почесний патріарх ПЦУ заявив, що Київський патріархат не ліквідовано, і припустив відділення УПЦ КП від ПЦУ.

За словами Філарета, перед об'єднавчим собором було досягнуто домовленостей, що патріарх керує церковною діяльністю всередині країни, а предстоятель відповідає за зовнішнє представництво ПЦУ. Цих домовленостей предстоятель ПЦУ не дотримується, зазначив Філарет.

Епіфаній заявив, що про відновлення Київського патріархату неправильно говорити, оскільки це може призвести до ізоляції ПЦУ, позбавлення її томосу про автокефалію й "усіх здобутків церковної незалежності". Він запевнив, що у ПЦУ немає розколу.

24 травня в Києві відбувся синод ПЦУ. За його підсумками Епіфаній зазначив, що архієреям не вдалося переконати Філарета в тому, що УПЦ КП "юридично й фактично вже немає".

Філарет після синоду припустив, що на Епіфанія впливають "антиукраїнські й московські сили".