Росія всіма способами намагається посіяти розбрат між православними українцями і тішиться, коли у сусіда трапилася неприємність – Епіфаній

Епіфаній: Нам треба зберігати єдність між собою – єпископами, кліриками і мирянами
Фото: ЕРА

Повному єднанню українців навколо Київського престолу заважає частина українського православ'я, яка не усвідомлює наслідків духовної залежності від Росії, вважає предстоятель Православної церкви митрополит Епіфаній.

Росія намагається посіяти розбрат між українцями православної віри. Таку думку висловив 25 травня предстоятель Православної церкви України (ПЦУ) митрополит Епіфаній, повідомляє сайт церкви.

У ПЦУ зазначили, що Епіфаній уважає, що "досягненню повного єднання всіх українців навколо Київського престолу на сьогодні заважає і та частина українського православ'я, що не усвідомлює руйнівної сили перебування в духовній залежності від північного сусіда, який усіма способами намагається ізолювати ПЦУ, перешкодити її визнанню з боку інших помісних православних церков, а також намагається посіяти розбрат між православними українцями і радіє з того, що у сусіда трапилася якась прикрість".

"Нам треба зберігати єдність поміж собою – єпископами, кліриками і мирянами. Прикладом такого єднання з нашого боку ми спонукатимемо наших братів із Московського патріархату до усвідомлення потреби мати в Україні єдину православну церкву і до реальних кроків у цьому напрямку", – заявив митрополит.

Православну церкву України було створено на об'єднавчому соборі 15 грудня 2018 року, в якому взяли участь усі архієреї Української православної церкви Київського патріархату та Української автокефальної православної церкви, а також два архієреї Української православної церкви Московського патріархату. 5 січня 2019 року вселенський патріарх Варфоломій підписав томос про автокефалію ПЦУ, а 6 січня вручив предстоятелю ПЦУ митрополиту Епіфанію у Стамбулі. Інтронізація Епіфанія відбулася 3 лютого 2019 року.

У травні виник конфлікт між почесним патріархом ПЦУ Філаретом і Епіфанієм. Філарет стверджував, що УПЦ КП не ліквідовано, і допустив відділення її від ПЦУ.

Епіфаній заявив, що про відновлення Київського патріархату неправильно говорити фактично і юридично. На його думку, це може призвести до ізоляції ПЦУ, позбавлення її томосу про автокефалію і "всіх здобутків церковної незалежності". Він запевнив, що у ПЦУ немає розколу, зазначивши, що не поділяє думку Філарета, висловлену ним останнім часом.

16 травня ПЦУ опублікувала рішення об'єднавчого собору, під час якого було затверджено статут та обрано предстоятеля ПЦУ. У документі йдеться про саморозпуск УПЦ КП.

У Мін'юсті виданню "ГОРДОН" повідомили, що рішення про розпуск УПЦ КП може ухвалити тільки помісний собор Київського патріархату або суд.

24 травня Епіфаній заявив, що Синод не зміг переконати Філарета щодо діяльності УПЦ КП.