На засіданні комісії ВР у справі Гандзюк представник СБУ натякав на причетність до нападу когось із присутніх

Комісія у справі Гандзюк опитувала силовиків у закритому режимі
Скріншот: Радіо Свобода / YouTube

Правоохоронці неохоче ділилися інформацією у справі про вбивство чиновниці Херсонської міськради Катерини Гандзюк навіть на закритій частині засідання тимчасової слідчої комісії Верховної Ради щодо нападів на активістів, пише INSIDER.

15 листопада на закритій частині засідання тимчасової слідчої комісії Верховної Ради (ТСК) з розслідування нападів на громадських активістів і вбивства чиновниці Херсонської міськради Катерини Гандзюк депутати заслухали представників правоохоронних структур, пише INSIDER.

Кілька джерел, ознайомлених із перебігом засідання, розповіло деякі подробиці засідання. Вони зазначили, що не мають права розголошувати дані слідства, однак і не могли б цього зробити, тому що силовики не відповіли на жодне запитання, яке хоча б віддалено стосувалося таємниці слідства.

Першим свідчення давав керівника Головного слідчого управління СБУ Григорій Остафійчук, який попередньо попросив покинути приміщення представників інших силових структур.

"У деяких присутніх склалось враження, що представник СБУ натякав на причетність до злочину когось із присутніх (запрошених) на засіданні комісії", – зазначає INSIDER.

Представника СБУ звинувачували у тому, що інформація про слідчі дії у справі Гандзюк нібито ставала заздалегідь відомою підозрюваним. Остафійчук відповів, що відомості важко приховати всередині структури.

Комісії стало відомо, що Генпрокуратура надіслала лист до СБУ, у якому попередила, що спецслужби не мають давати свідчення членам комісії.

"Між рядків читався заклик ігнорувати тимчасову слідчу комісію і не надавати їй даних, хоча, звісно, формально цього не було написано", – розповів співрозмовник видання.

У СБУ в цілому позитивно оцінили роботу Нацполіції з пошуку рядових виконавців вбивства Гандзюк, проте зазначили, що в розслідуванні зв'язків виконавців із ймовірними посередниками і замовниками поліцейські недопрацювали.

"Представник СБУ вжив слово "халатно" для оцінки цієї частини слідства", – повідомило джерело.

Комісію з розслідування нападів на активістів Верховна Рада створила 6 листопада. Її очолив позафракційний нардеп Борислав Береза, до складу увійшли нардепи від Блоку Петра Порошенка Юрій Буглак, Валерій Карпунцов, Мустафа Найєм, Максим Саврасов, Василь Яніцький, депутати від "Народного фронту" Ігор Алексєєв, Сергій Висоцький, Антон Геращенко, парламентарії від Опозиційного блоку Юрій Павленко і Дмитро Шпенов, депутат від "Самопомочі" Олена Сотник, нардеп від "Батьківщини" Ігор Луценко, депутат із групи "Партія "Відродження" Андрій Шипко, нардеп із групи "Воля народу" Євген Рибчинський, перший віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко і позафракційний нардеп Остап Єднак.

8 листопада відбулося її перше засідання. Члени комісії запросили на засідання 15 листопада представників Гандзюк, Міністерства внутрішніх справ, Служби безпеки України, Генпрокуратури, мера Херсона, голову Херсонської облдержадміністрації, першого слідчого і процесуального керівника у справі. Однак влада Херсонської області повідомила, що не може прибути до Києва у зв'язку із роботами з початку опалювального сезону. 

31 липня Гандзюк облили сірчаною кислотою в Херсоні. 4 листопада вона померла в одній з київських лікарень.

У справі Гандзюк заарештували ймовірного організатора нападу Сергія Торбіна, а також Володимира Васяновича, В'ячеслава Вишневського, Віктора Горбунова і Микиту Грабчука, який, за версією слідства, облив активістку кислотою. Вони є учасниками бойових дій на сході України у складі добровольчих формувань. Замовників злочину досі не назвали.

Поліція перекваліфікувала кримінальну справу про напад на активістку зі статті "замах на вбивство з особливою жорстокістю" на статтю "умисне вбивство", після чого передала в Головне слідче управління СБУ всі матеріали у справі Гандзюк.

12 листопада правоохоронці заарештували помічника нардепа від БПП Миколи Паламарчука Ігоря Павловського без можливості внесення застави. Його підозрюють у передаванні грошей Торбіну.