"Нафтогаз" ще оцінює можливості нових позовів до "Газпрому" – Зеркаль

Зеркаль прокоментувала перспективи нових спорів із "Газпромом"
Фото: Марина Пащенко / Facebook

Міжнародні спори, у які можуть залучити "Нафтогаз України", доволі дорогі, зазначила радниця голови правління компанії Олена Зеркаль. Раніше один із топменеджерів НАК Юрій Вітренко не відкидав висунення претензій до російського "Газпрому" на суму $17,3 млрд.

Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" продовжує вивчати доцільність подання нових позовів до російського "Газпрому". Про це під час дискусії на тему "Нафтогаз". Що далі", яку 18 червня транслювали на сторінці компанії у Facebook, повідомила радниця голови правління НАК "Нафтогаз" Олена Зеркаль.

"Ми ще знаходимося на стадії оцінки можливості реалізації цих судових проєктів, оскільки вони є дуже коштовними. Думаю, ніхто з нас не хоче втрачати гроші, не розуміючи можливості отримати позитивного варіанту розвитку подій", – сказала вона.

Окрім того, за словами Зеркаль, НАК є "сумлінною стороною" підписаного наприкінці 2019 року контракту на транзит газу.

"Ми не хочемо давати "Газпрому" жодної можливості мати якісь зачіпки, які дозволять йому уникнути виконання їхніх контрактних зобов'язань", – додала вона.

У квітні виконавчий директор "Нафтогазу" Юрій Вітренко говорив, що компанія вивчає можливість висунення нових претензій до "Газпрому" на загальну суму $17,3 млрд, у зв'язку з чим планує звернутися в антимонопольні органи Євросоюзу та міжнародні арбітражі.

30 грудня 2019 року НАК "Нафтогаз" і "Газпром" підписали новий контракт на транзит газу згідно з європейськими правилами на п'ять років із можливістю продовження на 10 років на аналогічних умовах. Мінімальні гарантовані обсяги прокачування в перший рік становитимуть 65 млрд м&³3; газу, а потім – по 40 млрд м&³3;. Президент України Володимир Зеленський говорив, що протягом дії п'ятирічного контракту Україна отримає більше ніж $7 млрд.