НАЗК внесло припис Баканову за акт про правила подавання декларацій керівництвом СБУ

Баканов обіймає посаду голови СБУ із 29 серпня 2019-го
Фото: Служба безпеки України / Facebook

У Нацагентстві з питань запобігання корупції заявили, що ухвалення акта про особливу форму подавання декларації керівництвом Служби безпеки України дало змогу цим чиновникам уникати фінансового контролю з боку НАЗК.

Голова Нацагенства з питань запобігання корупції Олександр Новіков уніс голові Служби безпеки України Іванові Баканову припис про усунення порушення закону "Про запобігання корупції" та скасування акта, який встановлював для керівництва СБУ відмінні від інших працівників спецслужби правила подання декларацій. Про це 7 квітня повідомляє пресслужба НАЗК.

Як зазначають у НАЗК, ухвалення цього акта дало змогу керівництву СБУ уникати фінансового контролю з боку Нацагентства.

"На виконання припису СБУ скасувала незаконний акт", – підкреслили в агентстві.

В агентстві додали, що 2020 року посадовці СБУ, яких призначають і звільняють із посад актами президента, що не становлять державної таємниці, подають свої декларації в публічній частині Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

У жовтні 2016 року СБУ заявила про неможливість надати е-декларації свого керівництва широкій громадськості. У відомстві зазначили, що такі декларації можуть бути доступними лише співробітникам НАЗК. Тодішній голова СБУ Василь Грицак підкреслював, що для співробітників відомства передбачено особливий порядок подавання декларацій.

У жовтні 2017-го Окружний адмінсуд Києва відмовив Центру протидії корупції в задоволенні позову про оприлюднення декларацій голови та посадовців спецслужби, ЦПК оскаржив це рішення.

22 травня президент України Володимир Зеленський призначив Баканова, який до цього очолював партію "Слуга народу" і керував її виборчим штабом, на посаду першого заступника голови СБУ. Верховна Рада нового скликання на засіданні 29 серпня підтримала призначення Баканова головою Служби безпеки України.