Нардеп Деркач підтвердив, що провадження у справі про вплив НАБУ на вибори у США відкрито за його заявою

Андрій Деркач: Жорстка підтримка США життєво необхідна для захисту національного суверенітету і територіальної цілісності України
Фото: Андрей Деркач / Facebook

Позафракційний народний депутат Андрій Деркач опублікував копію своєї заяви в Генпрокуратуру і відповіді на неї та підкреслив, що Національне антикорупційне бюро мало "деструктивний вплив на відносини України і США".

Генеральна прокуратура України відкрила кримінальне провадження щодо розголошення Національним антикорупційним бюро України фактів, які ганьблять репутацію Пола Манафорта, екс-глави передвиборчого штабу кандадати в президенти США Дональда Трампа, на підставі заяви позафракційного народного депутата Андрія Деркача.

Політик підтвердив у своєму Facebook інформацію, раніше опубліковану виданням "Обозреватель" із посиланням на документ, який отримала редакція. У фабулі викладеного провадження йдеться, що оприлюднена Національним антикорупційним бюро України інформація про Манафорта створила в суспільстві "враження незаконного втручання у вибори президента США".

"Я вважаю, що своїми необдуманими діями НАБУ завдало серйозної шкоди українсько-американським відносинам. Україна постала в очах США як ненадійний партнер. Двосторонні контакти на найвищому рівні на деякий час було повністю заблоковано, а фінансову допомогу істотно скорочено", – написав нардеп.

Він опублікував копію своєї заяви в Генпрокуратуру і відповідь на неї, а також нагадав, що попередньо обсяг допомоги США Україні у 2018 році мав становити $570 млн.

"Новий проект бюджету передбачає скорочення допомоги до 177 млн – на 69%. І це тільки один із наслідків "активності" НАБУ", – заявив політик.

Він уважає, що агентство деструктивно вплинуло на відносини між Україною та США і може зашкодити національній безпеці України.

"На думку експертів і журналістів, у період неоголошеної війни з боку Російської Федерації послідовна і жорстка підтримка США життєво необхідна для захисту національного суверенітету та територіальної цілісності України. Тільки прозоре й ретельне розслідування фактів незаконного втручання українських посадових осіб у виборчу кампанію США може відновити довіру стратегічного партнера до України", – резюмував Деркач

18 серпня 2016 року Національне антикорупційне бюро України оприлюднило фотокопії 19 сторінок "чорної бухгалтерії" Партії регіонів, у яких згадували главу виборчої кампанії Дональда Трампа Пола Манафорта. Наступного дня він пішов у відставку з поста глави виборчого штабу Трампа.

11 січня 2017 року європейське видання Politico написало, що уряд України намагався допомогти кандидату від демократів Гілларі Клінтон перемогти на президентських виборах у США. Видання зазначило, що Україна опублікувала документи про корупційні зв'язки Манафорта, який у 2000-х роках консультував в Україні Партію регіонів, під приводом проведення розслідування в країні.

Кандидат на пост директора Федерального бюро розслідувань Крістофер Рей 12 липня пообіцяв з'ясувати, чи втручалася Україна в президентські вибори у США у 2016 році.

25 липня Трамп заявив про "саботаж" Україною його передвиборчої кампанії у 2016 році. "Українські спроби саботувати кампанію Трампа "тихо працюють, щоб проштовхнути Клінтон". То де розслідування генпрокурора?" – написав президент США.