Нардеп Дубіль заявив, що наступного року на придбання "швидких" для регіонів потрібно 1,3 млрд грн

Валерій Дубіль: Просто правками ситуацію не зміниш – потрібен єдиний новий курс у всій галузі
Фото: Валерій Дубіль / Facebook

Щоб оновити парк машин швидкої допомоги в усіх областях України, необхідно протягом п'яти років придбати 2830 автомобілів, заявив народний депутат від "Батьківщини" Валерій Дубіль.

Кабінет Міністрів має протягом п'яти років оновити всі швидкі допомоги в Україні, заявив в інтерв'ю виданню "Вечерние вести" народний депутат від фракції "Батьківщина", член бюджетного комітету Верховної Ради Валерій Дубіль.

Він уважає, що медична реформа перекладає фінансування програм, на які не вистачило грошей у держбюджеті, на плечі населення і на місцеві податки.

"Наприклад, майже мільярд гривень у 2019 році вирішили виділити на пілотний проект із розвитку системи екстреної медичної допомоги у п'яти областях та столиці. Ці кошти спрямовуються на придбання транспорту й оснащення диспетчерських. Та от чому ця програма взагалі називається пілотом і для неї вибрали тільки декілька областей? Адже проблема з критичним станом "швидких" є по всій країні", – зазначив політик.

Для регіонів потрібно 2830 машин швидкої допомоги типу В – 2281 одиниця на загальну суму 4,678 млрд грн, типу С – 549 одиниць на загальну суму 1,705 млрд грн, підрахував Дубіль.

"Але сума у понад 6 млрд грн непідйомна для бюджету одного року, і її можна розділити на п'ять років. Щоб кожного року кожна область отримала новий транспорт, у 2019 році потрібно виділити на це 1,276 млрд грн. Чому так не зробити? Чому влада вибірково вирішує, кому і що давати – таке собі управління в ручному режимі? І так буквально за всіма напрямами", – заявив нардеп.

Він планує подати проект змін до держбюджету, щоб виправити ситуацію.

"Проте, чесно скажу, просто правками ситуацію не зміниш – потрібен єдиний новий курс у всій галузі, потрібні злагоджені дії єдиної команди, яка зацікавлена в якісних і своєчасних змінах в українській медицині. Така команда у нас є, ми вже напрацювали план дій, який зможемо впровадити одразу після зміни чинної влади – чекати залишилося зовсім недовго", – заявив народний депутат.