Нардеп Савчук подав позов до суду із проханням заборонити Рожковій виконувати обов'язки першого заступника голови Нацбанку України

Рожкова стала заступником голови НБУ в січні 2016 року
Фото: Катерина Рожкова / Facebook

Народний депутат від "Батьківщини" Юрій Савчук просить Окружний адмінсуд визнати протиправним сприяння третім особам у сфері валютного регулювання і нагляду з боку першого заступника голови НБУ Катерини Рожкової і заборонити їй виконувати її обов'язки.

Народний депутат від "Батьківщини" Юрій Савчук подав до Окружного адміністративного суду Києва позов, у якому просить заборонити першому заступникові голови Національного банку України Катерині Рожковій виконувати її обов'язки. Про це йдеться в повідомленні прес-служби суду.

"Позивач просить суд визнати протиправними дії першого заступника голови НБУ Рожкової щодо незаконного сприяння третім особам у сфері валютного регулювання і нагляду та зобов'язати її утриматися від таких дій. Серед інших вимог позову – визнати протиправною бездіяльність голови НБУ Якова Смолія і ради НБУ щодо невчинення дій щодо звільнення Рожкової та зобов'язати їх це зробити", – зазначили в суді.

Разом із позовом Савчук подав заяву про його забезпечення, у якій просить суд до розв'язання спору по суті заборонити Рожковій брати участь у роботі і засіданнях правління Нацбанку, виконувати повноваження його голови або проводити будь-яку діяльність на цій посаді.

У суді вирішують питання про наявність правових підстав для вживання заходів щодо забезпечення позову та відкриття провадження у справі.

Рожкова стала заступником голови НБУ в січні 2016 року, до цього вона очолювала департамент НБУ з банківського нагляду. Із 1998 року вона працювала в різних комерційних банках України.

У листопаді 2016-го Рожкова поскаржилася на прослуховування після публікацій у ЗМІ її телефонних перемовин із бізнесменом, акціонером "Платинум Банку" Борисом Кауфманом, радником голови цієї фінустанови Дмитром Зінковим і головою правління російського "ВТБ Банку" Костянтином Вайсманом. Останнім Рожкова сказала, що НБУ "готовий на якісь прикриття очей".

Національне антикорупційне бюро України зареєструвало кримінальне провадження за цим фактом.

У квітні 2018 року нардеп від "Батьківщини" Ігор Луценко подав позов до Дарницького районного суду Києва, у якому звинуватив Рожкову в "неофіційному сприянні" приватним фізичним особам. Суд усунув її від виконання обов'язків.

У червні 2018 рада НБУ затвердила Рожкову першим заступником голови НБУ.