Саакашвілі заявив, що будуватиме з України європейську наддержаву

Саакашвілі: Я один із головних уболівальників, яких Україна має
Фото: ЕРА

Колишній президент Грузії й екс-голова Одеської облдержадміністрації Михайло Саакашвілі сказав, що він  один із головних уболівальників України.

Колишній президент Грузії й екс-голова Одеської облдержадміністрації Михайло Саакашвілі заявив, що домагатиметься перетворення України на європейську наддержаву.

"Я – один із головних уболівальників, яких Україна має. Тому будемо боротися разом із вами за те, щоб Україна стала провідною наддержавою Європейського континенту. Не Польща, не Франція, не Німеччина, а саме Україна", – сказав він у відеозверненні, опублікованому у Facebook 28 травня.

Саакашвілі також подякував президенту України Володимирові Зеленському за те, що той сьогодні повернув йому українське громадянство.

"Це рішення демонструє, що він здатний на сміливі, швидкі кроки. Я впевнений, що він буде набагато кращим президентом, ніж багато хто (навіть серед скептиків) припускає. Це справді історичний шанс для України", – зазначив він.

Екс-губернатор додав, що його з Україною багато що пов'язує, зокрема кілька років життя у країні, навчання в Національному університеті імені Тараса Шевченка, величезна кількість друзів, близьких та соратників.

"Я кровно пов'язаний з Україною", – зазначив Саакашвілі.

Саакашвілі набув українського громадянства у травні 2015 року, а в липні 2017-го втратив його. П'ятий президент України Петро Порошенко видав відповідний указ через дані, які політик приховав під час отримання українського паспорта, зокрема не згадав, що у Грузії проти нього відкрито кримінальні справи.

У лютому 2018 року Саакашвілі вислали в Польщу як особу, що незаконно прибула з території цієї країни 10 вересня 2017 року.

21 квітня 2019 року в Україні відбувся другий тур виборів президента. Перемогу здобув шоумен Володимир Зеленський із результатом 73,22% голосів виборців. 20 травня він офіційно вступив на посаду президента України.

22 травня адвокат Саакашвілі Руслан Чорнолуцький заявив, що політик передав в Адміністрацію Президента звернення, у якому просив Зеленського повернути йому громадянство України.

28 травня Зеленський повернув екс-голові Одеської ОДА українське громадянство. Саакашвілі повідомив, що повернеться в Україну ввечері 29 травня.