Новий посол Угорщини в Україні Ійдярто розпочав роботу

Іштван Ійдярто (праворуч) вручив вірчі грамоти Василю Боднару

Фото: Vasyl Bodnar / Twitter

Заступник міністра закордонних справ України Василь Боднар повідомив, що домовився з новим послом Угорщини в країні Іштваном Ійдярто працювати над позитивним порядком денним двосторонніх відносин.

Заступник міністра закордонних справ України Василь Боднар написав у Twitter, що 14 листопада прийняв копії вірчих грамот у нового посла Угорщини в Україні Іштвана Ійдярто.

"Домовилися працювати над позитивним порядком денним двосторонніх відносин. Посол вивчає українську мову, яка, безсумнівно, допоможе йому в професійній діяльності", – додав заступник глави МЗС України.

2 листопада Боднар повідомляв, що Ерно Кешкень завершив свою дипломатичну роботу на посаді посла Угорщини в Україні.

Ійдярто родом із Берегового Закарпатської області. Переїхав до Будапешта в радянський час, працював послом у РФ у 2011–2014 роках, один із найвищих за рангом угорських дипломатів.

У вересні 2017 року відносини України й Угорщини погіршилися після ухваленого Верховною Радою закону "Про освіту", який розширив використання української мови в навчанні. Угорщина висловила занепокоєння щодо майбутнього угорської меншини в Україні. Закон уже набув чинності, але для врегулювання ситуації Київ запропонував продовжити термін імплементації мовної статті до 2023 року (ухвалений закон передбачає, що вона набуде чинності у 2020-му).

Переговори між Києвом і Будапештом тривають. У МЗС Угорщини попередили, що через закон "Про освіту" Будапешт буде блокувати будь-яке подальше зближення України та ЄС.

У вересні 2018 року виник скандал через відео, на якому зафіксовано приймання в угорське громадянство (паспортів не видавали, але їх можна було оформити після цього). Глава МЗС України Павло Клімкін заявив, що на Закарпатті громадянам регулярно приховано видають угорські паспорти.

Глава МЗС Угорщини Петер Сіярто повідомив, що українська влада хоче "використовувати антиугорські настрої, щоб здобути підтримку перед виборами".

У зв'язку зі скандалом Україна оголосила персоною нон ґрата консула Угорщини в Береговому. У відповідь Угорщина вислала українського консула.