Парубій про Майдан: Чотири рази діставав поранення. Граната прямо піді мною вибухнула, були спалені всі ноги

Парубій про Будинок профспілок у Києві: Це місце боротьби, а не місце плачу
Фото: rada.gov.ua

Силовикам на Майдані 2014 року завозили гранати з Росії, заявив спікер Верховної Ради Андрій Парубій.

Спікер Верховної Ради Андрій Парубій заявив в інтерв'ю "Українській правді", опублікованому 2 жовтня, що під час Майдану в Києві 2014 року чотири рази діставав поранення.

Він дав інтерв'ю у Будинку профспілок на Майдані Незалежності, де розташовувався штаб Євромайдану. Парубій був одним із лідерів протестів.

"Чотири рази отримував поранення різного ступеня. На Грушевського вісім осколків зайшло в ногу, розірвало руку. І ще, коли присів, граната прямо піді мною вибухнула, були спалені всі ноги", – розповів Парубій.

За його словами, силовикам привозили гранати з Росії.

"Вони їх обмотували скотчем, ставили дріб (дрібну шрапнель.  – "ГОРДОН"), і, розриваючись, вона наносила рани. Глибокі рани. Маса людей утратила очі", продовжив Парубій.

На запитання, яким він бачить оновлений Будинок профспілок, спікер відповів: "Точно не меморіал, не похорон".

"Усі хлопці, які були тут, повні сил, енергії, життєвого духу і мрій. Мені й самому серце розривається. Але це місце боротьби, а не місце плачу", – сказав Парубій.

Наприкінці 2013-го – на початку 2014 року в Україні відбулися масові протести, які привели до зміни влади. Мітингувальникам протистояли правоохоронні органи і найняті владою озброєні бандити (тітушки). За словами президента України Петра Порошенка, унаслідок трагічних подій 18–20 лютого 2014 року загинуло 107 осіб. У виконанні розстрілів обвинувачують бійців роти спецпризначення "Беркут". В організації злочину – президента-втікача Віктора Януковича, колишнього міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка, його екс-заступників Віктора Ратушняка та Петра Федчука, екс-голову Служби безпеки України Олександра Якименка, його колишнього заступника Володимира Тоцького.

Більшість підозрюваних беркутівців і чиновників переховується в Російській Федерації та анексованому нею Криму.

Столичний Будинок профспілок згорів у ніч на 19 лютого 2014 року під час масових акцій протесту в Києві. Будівлю, яку активісти використовували як штаб опору, штурмував спецпідрозділ СБУ "Альфа". За даними Генпрокуратури України, майданівці, захищаючись, застосовували пляшки із запалювальною сумішшю, через що сталося загоряння. Загинуло дві людини.