Під час пресконференції перекладачка некоректно переклала слова Макрона про нібито готовність Зеленського вести перемовини із сепаратистами

На пресконференції фразу Макрона про нібито готовність Зеленського вести перемовини з бойовиками некоректно переклали
Фото: ЕРА

Через неточний переклад фраза із промови президента Франції Еммануеля Макрона про те, що президент України Володимир Зеленський хоче "простягнути руку" населенню Донбасу, перетворилася на "хоче піти на шлях перемовин із сепаратистами". На це звернув увагу заступник голови асоціації Ukraine Action.

Під час спільної пресконференції президента України Володимира Зеленського та французького лідера Еммануеля Макрона, яка відбулася 17 червня у Парижі, перекладачка, яка робила синхронний переклад із французької на українську, допустила неточності.

На це звернув увагу заступник голови заснованої у Франції у 2014 році асоціації Ukraine Action Ігор Решетняк.

пільна пресконференція президентів Франції та України чудово проілюструвала важливість якісного перекладу. На другій хвилині фраза Еммануеля Макрона про те, що Володимир Зеленський "хоче простягнути руку" населенню Донбасу, перетворилася на "хоче піти на шлях перемовин із сепаратистами, які вже почалися". У результаті президент України був навіть змушений реагувати на хибний переклад", – написав він у Facebook.

На сторінці Єлисейського палацу у Facebook викладено запис пресконференції французькою.

До теми Донбасу президенти поверталися кілька разів. У середині пресконференції Макрон сказав: "Президент Зеленський у перший тиждень свого мандата заявляв про готовність припинити вогонь і зробити жест, [спрямувати] погляд у бік сепаратистів. Це нові елементи в діалозі".

Перекладачка переклала цей фрагмент так: "Президент України хоче, дав знак зі свого боку, що він готовий іти на припинення вогню і готовий до діалогу із сепаратистами, готовий до нових параметрів перемовин".

Згодом Зеленський уточнив свою позицію.

"Тут є невелика помилка – ми не готові до діалогу із сепаратистами. Саме так я почув переклад. Ми готові діяти в мінському форматі, зупинити вогонь. І я неодноразово це декларував", – заявив він.

Наприкінці пресконференції Макрон ще раз пояснив, що мав на увазі: "Я поясню, [що мав на увазі]. Я побачив ваш жест у перший тиждень [президентства] щодо припинення вогню і ваш жест стосовно українського населення, яке опинилося на територіях, зайнятих сепаратистами. І нічого іншого".

У 2014 році, відразу після анексії Криму, на сході України Росія розпочала збройну агресію. Бойові дії тривають між Збройними силами України з одного боку та російською армією і підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької і Луганської областей, – з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, незважаючи на надані Україною факти і докази.

Українська влада не веде прямих перемовин щодо врегулювання конфлікту з бойовиками. Перемовини відбуваються у мінському (за участю України, Росії, ОБСЄ, на них присутні представники бойовиків "ДНР" і "ЛНР") і нормандському (за участю України, Німеччини, Франції та Росії) форматах.