Підозрюваного в організації замаху на Гандзюк Торбіна перевезли в Київ – адвокат

Із часу нападу на Гандзюк минуло приблизно три місяці, а замовників злочину поки не названо
Фото: Хто замовив Катю Гандзюк? / Facebook

Юрій Хазов, адвокат підозрюваного в організації замаху на радника мера Херсона Катерину Гандзюк Сергія Торбіна, заявив, що його не повідомили про переведення підзахисного в київське СІЗО.

Підозрюваного в організації замаху на радника мера Херсона Катерини Гандзюк Сергія Торбіна перевезли в Київ. Про це 28 жовтня в Facebook повідомив адвокат Торбіна Юрій Хазов.

"Тільки що дізнався, що мого підзахисного без повідомлення захисника етапували в СІЗО Києва. [Генпрокурор] Юрій Віталійович [Луценка], попереджаю вас, будь-які дії без участі захисника є недопустимими доказами", – написав він.

Юрист Масі Найєм припустив у Facebook, що Торбіна перевели в Київ за ініціативи головного слідчого управління СБУ, яке 7 серпня порушило кримінальну справу "за фактом організації закінченого замаху на умисне вбивство з особливою жорстокістю, вчинене на замовлення працівників правоохоронних і державних органів за сприяння сепаратистських організацій на території півдня України, з метою дестабілізації суспільно-політичної обстановки у південному регіоні держави".

"На наступному тижні буде вже три місяці, як немає відповіді на запитання, хто замовив Гандзюк. Сам Торбін весь цей час мовчав. Потрібно пам'ятати, що раніше він працював у херсонській міліції і логічно, що, перебуваючи там у Херсоні, він був під впливом своїх колишніх колег. Тож новина сама по собі хороша", – написав він.

Гандзюк облили кислотою вранці 31 липня біля під'їзду її будинку в Херсоні. Вона дістала хімічні опіки 30% тіла, кислота потрапила на спину, голову, руку, а також в око. 1 серпня її доправили до Києва для подальшого лікування. Гандзюк перенесла понад 10 операцій.

У межах розслідування замаху зареєстровано два провадження: перше – щодо виконавців, його веде поліція, друге – стосовно замовників, його розслідує Служба безпеки України.

У справі Гандзюк було заарештовано ймовірного організатора нападу Сергій Торбіна, Володимира Васяновича, В'ячеслава Вишневського, Віктора Горбунова і Микиту Грабчука, який, за версією слідства, облив активістку сірчаною кислотою. Вони є учасниками бойових дій на сході України у складі добровольчих формувань. Замовників злочину досі не назвали.

Херсонське видання "МОСТ" повідомляло, що під домашній арешт відпустили Горбунова, Васяновича і Вишневського.