Політдиректор МЗС Макеєв припустив, що зустріч "Нормандської четвірки" може не відбутися після перемоги Зеленського

Макеєв: Не може бути зустріч заради зустрічі, вона має бути підготовлена
Фото: Oleksii Makeiev / Twitter

Навряд чи є висока ймовірність того, що в перші дні президентства шоумена Володимира Зеленського може відбутися зустріч у нормандському форматі, заявив директор політичного департаменту Міністерства закордонних справ України Олексій Макеєв. Чинний президент України Петро Порошенко, який балотувався на другий строк, анонсував її проведення наприкінці травня – на початку червня 2019 року.

Директор політичного департаменту Міністерства закордонних справ України Олексій Макеєв припустив, що анонсована чинним президентом Петром Порошенком, який балотувався на другий строк, зустріч щодо врегулювання ситуації на Донбасі в нормандському форматі може не відбутися в червні 2019 року.

Він заявив про це 22 квітня, коментуючи можливість проведення таких переговорів після перемоги кандидата у президенти, шоумена Володимира Зеленського на виборах президента в ефірі програми "Нині вже" на "Громадському".

"Якщо ви запитаєте мене, навряд чи є висока ймовірність, що в перші дні президентства така зустріч може відбутися", – сказав Макеєв.

Він додав, що переговори такого плану дуже довго готують.

"Треба працювати, треба думати над деталями. Не може бути зустріч заради зустрічі, вона має бути підготовлена, мають бути готові рішення для зустрічі на вищому рівні. Очевидно, що цьому передуватиме потужна робота", – зазначив він.

Макеєв також сказав, що захід, який анонсував Порошенко, планували, але потім "змінилися деякі обставини".

"Усяке може бути, новообраний президент може захотіти взяти участь у зустрічі, знову ж таки, дуже багато факторів треба буде врахувати", – підсумував він.

12 лютого 2015 року в Мінську лідери України, Росії, Франції та Німеччини Петро Порошенко, Володимир Путін, Франсуа Олланд і Ангела Меркель під час 17-годинних переговорів погодили два документи з урегулювання конфлікту на Донбасі: декларацію з виконання Мінських угод і Комплекс заходів щодо виконання Мінських угод. Вони передбачали припинення воєнних дій на Донбасі, виведення незаконних збройних формувань із регіону, створення умов для проведення виборів у місцеві органи влади тощо. Поки Мінських угод не виконано.

Комплекс заходів підписали екс-президент України, тодішній представник України в мінській групі Леонід Кучма, тодішній посол Росії в Україні Михайло Зурабов, представник ОБСЄ Гайді Тальявіні, а також тогочасні ватажки бойовиків "ДНР" і "ЛНР" Олександр Захарченко та Ігор Плотницький. Повна назва другого документа – Декларація президента Російської Федерації, президента України, президента Французької Республіки і канцлера Федеративної Республіки Німеччина на підтримку Комплексу заходів із виконання Мінських угод. Хоча в назві згадано лідерів чотирьох держав, вони не ставили під документом своїх підписів.

У нормандському форматі – за участю представників України, Франції, Німеччини та Росії – ведуть переговори щодо врегулювання конфлікту.

Глави держав нормандського формату зустрічалися востаннє 19 жовтня 2016 року в Берліні. Тоді сторони домовилися затвердити основу дорожньої карти з реалізації Мінських угод.

16 квітня 2019 року Порошенко заявив, що у травні – на початку червня відбудеться зустріч "Нормандської четвірки" (Україна, Німеччина, Франція, Росія), на якій буде підписано угоду про виведення російських військ із Донбасу.

Спікер президента РФ Дмитро Пєсков заявив, що у графіку Володимира Путіна поки що немає зустрічі в такому форматі.

Прес-секретар Меркель Штеффен Зайберт не зміг назвати термінів проведення такої зустрічі.