Політолог Багінський: Демчина зараз фактично протистоїть НАБУ. Є запитання до цієї організації

Андрій Багінський: Демчина говорить про те, що детективи НАБУ свідомо провокують чиновників
Фото: 112.ua

Національне антикорупційне бюро України не завжди діє "чисто", заявив політолог Андрій Багінський, коментуючи конфлікт між НАБУ і першим заступником голови Служби безпеки України Павлом Демчиною.

Незважаючи на значне фінансування, яке отримує Національне антикорупційне бюро, це відомство не завжди діє чисто і до його діяльності є багато запитань, заявив в ефірі телеканала "112 Україна" політичний експерт, кандидат політичних наук Андрій Багінський. Так він прокоментував протистояння між НАБУ і першим заступником голови Служби безпеки України Павлом Демчиною.

"Павло Демчина, керівник управління "К", зараз фактично протистоїть НАБУ, яке обвинувачує його в тому, що він займається корупцією. Він же говорить про те, що детективи НАБУ свідомо провокують чиновників, зокремаїх чиновника Національного банку України, і навіть був план цієї провокації, який вилучено співробітниками СБУ. Тобто ми бачимо, що насправді НАБУ теж не завжди діє чисто, є питання до цієї організації, незважаючи на значне фінансування, яке вона сьогодні отримує", – зазначив Багінський.

7 вересня старший детектив Національного антикорупційного бюро Сергій Яндюк підготував повідомлення про підозру Демчині в незаконному збагаченні. Перший заступник голови СБУ заявив про незаконність підозри, складеної проти нього співробітниками НАБУ. На його думку, в їхніх діях є ознаки службового підроблення, втручання в діяльність працівника правоохоронного органу та спроби притягнення завідомо невинного до кримінальної відповідальності.

Генпрокуратура відкрила щодо Яндюка кримінальне провадження, повідомив Демчина 14 вересня.

Перший заступник голови СБУ також заявив, що НАБУ переслідує його з міркувань помсти за те, що його відомство розкрило низку кримінальних правопорушень та зловживань із боку працівників Національного антикорупційного бюро України.

Спеціалізована антикорупційна прокуратура внесла відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за фактом незаконного збагачення Демчини 10 березня 2017 року.

Перед цим у ЗМІ було опубліковано розслідування про майно заступника голови СБУ. У Службі безпеки заявили, що чиновник сам звернувся в НАБУ із проханням відкрити кримінальне провадження та перевірити опубліковану неправдиву, на його думку, інформацію про його статки.