Політолог заявив, що НАБУ має розслідувати заяви Суса про фальсифікації справ у Генпрокуратурі

Валентин Гладких: Це або некомпетентність, або ручне керування, коли їм сказали, кого можна чіпати, а кого не можна
Фото: Тетяна Хмельницька / Facebook

Заяви екс-співробітника Генпрокуратури Дмитра Суса про тиск керівництва ГПУ під час відкриття кримінальних справ можуть нічим не закінчитися, якщо Національне антикорупційне бюро не почне їх розслідувати, заявив політолог, експерт аналітичної групи "Левіафан" Валентин Гладких.

Національне антикорупційне бюро України має звернути увагу на заяви про зловживання в Генпрокуратурі, Нацагентстві з питань запобігання корупції та інших структурах, заявив у ефірі каналу "112 Україна" політичний експерт, кандидат філософських наук, експерт аналітичної групи "Левіафан" Валентин Гладких.

Він уточнив, що має на увазі інформацію, озвучену на прес-конференціях екс-співробітницею НАЗК Ганною Соломатіною і колишнім співробітником ГПУ Дмитром Сусом в інтерв'ю американському журналісту.

"Згадаймо скандал через конфлікт між НАБУ і ГПУ. Потім я дивлюся відео, де колишній співробітник Генпрокуратури дає інтерв'ю американському журналісту, де прямо звинувачує генпрокурора та інших посадовців у тому, що Генпрокуратура за гроші фальсифікувала кримінальні справи. Причому не просто проти звичайної людини, а проти народного депутата – проти Сергія Рибалки (нардеп від Радикальної партії, екс-голова комітету ВР з питань фінансової політики та банківської діяльності. – "ГОРДОН") – це інтерв'ю Дмитра Суса. І якщо можна так пресувати народного депутата, то можна тільки уявити, як працювати в таких умовах звичайному підприємцю, звичайному громадянину", – заявив Гладких.

Політолог уважає, що якщо НАБУ не займеться цими справами, то вони можуть залишитися без розгляду, як це вже було з іншими резонансними заявами.

"Пам'ятаєте, колись була заява народного депутата Олександра Шепелєва, коли він на відео говорив, що давав особисто Юрію Віталійовичу (генпрокурор України Юрій Луценко. – "ГОРДОН") хабар. Чим закінчилася ця заява? Чому її ніхто не розглядав? Знову ж, чим закінчаться ці заяви Суса? Коли ми почуємо позицію НАБУ з приводу цього, чи буде проводити НАБУ розслідування з приводу цього?" – сказав політолог.

Гладких уважає, що НАБУ не вистачає або професіоналізму або незалежності в роботі.

"У мене запитання – чому не ведеться розслідування? На це є відповідь: це або некомпетентність, коли у людей не вистачає вмінь і навичок, щоб це робити, а другий момент – ручне керування, коли їм сказали, кого можна чіпати, а кого не можна. Якби я був зараз працівником НАБУ або керівником НАБУ, і у мене були в руках це інтерв'ю і сам Сус, то це, повірте, значно серйозніші обвинувачення у бік Луценка, що його син купив якісь два паркомісця", – наголосив експерт.

Відео: 112 Україна / YouTube

14 листопада Соломатіна заявила, що НАЗК фальсифікує результати перевірок електронних декларацій. За словами чиновниці, їй і двом її колегам пропонували, щоб рішення агентства спочатку розглядали в Адміністрації Президента України.

Колишній співробітник Генпрокуратури Дмитро Сус 6 листопада розповів, що завдання обвинуватити члена Вищої ради правосуддя Павла Гречковського у хабарництві поставили в Генеральній прокуратурі України навесні 2016 року. Кримінальне провадження проти Гречківського Генеральна прокуратура відкрила в серпні 2016 року, йому вручили підозру у вимаганні хабара. Сус упевнений, що його відмова брати участь у справі Гречківського стала причиною завершення кар'єри в Генпрокуратурі.

В інтерв'ю американському журналісту Тодду Вуду екс-прокурор додав, що справи проти нардепа від Радикальної партії Сергія Рибалки координував екс-заступник міністра внутрішніх справ Володимир Євдокимов. За словами Суса, Євдокимов показував звіти про незаконний злам електронної пошти Рибалки, про зовнішнє спостереження, був ініціатором проникнення до квартири для встановлення відеоспостереження.

У ГПУ назвали заяви Суса про замовні кримінальні провадження голослівними і побачили в них тиск на слідство і суд.