Політолог Золотарьов: Льовочкін і Бойко пішли шляхом договірняків, закулісних торгів і видали бажане за дійсне

Андрій Золотарьов: Вони підходять до порога, коли доведеться ухвалювати кардинальне рішення
Фото: unn.com.ua

Після політради Опозиційного блоку, яка не підтримала ідеї членів партії, нардепів Юрія Бойка і Сергія Льовочкіна, об'єднатися перед виборами з партією "За життя" Вадима Рабіновича, вони або мають підкоритися рішенню партії, або вийти з неї, вважає керівник аналітичного центру "Третій сектор" Андрій Золотарьов.

Народні депутати від Опозиційного блоку Юрій Бойко і Сергій Льовочкін вчинили "некрасиво", коли, не враховуючи думки інших членів партії, вирішили самостійно оголосити про об'єднання із партією нардепа Вадима Рабіновича "За життя", заявив в інтерв'ю телеканалу "Наш" політолог, керівник аналітичного центру "Третій сектор" Андрій Золотарьов.

"Дійсно, Бойко має сьогодні найвищий персональний рейтинг серед представників Опозиційного блоку. Але більшість партійних організацій, якщо зібрати з'їзд, – а я трохи знаю ситуацію всередині партії – більшості у Льовочкіна і Бойка не буде. А значить, що і цього разу вони пішли шляхом договірняків, закулісних торгів і видали бажане за дійсне", – зазначив політолог.

Якби Бойко і Льовочкін дійсно хотіли консолідації – це була б гарна ідея, вважає політолог, але оскільки політрада Опозиційного блоку не підтримала їхньої домовленості з Рабіновичем, терперь політики мають або підкоритися такому рішенню, або піти з партії.

"Вони підходять до порога, коли доведеться ухвалювати кардинальне рішення. Але ця ситуація була прогнозованою, тому що є промислова, "мінеральна" частина Опоблоку, представлена [Вадимом] Новинським, [Олександром] Вілкулом, і є "газова". Конфлікт тривалий час локалізовували, але якраз ось ці дії "газовиків" загострили конфлікт. Якби вони хотіли йти цивілізовано, то треба було б це робити через праймеріз, через з'їзд – відкрито і публічно. Якщо ми називаємо себе європейцями, то й діяти треба не по-візантійськи, а по-європейськи", – вважає Золотарьов.

Експерт прогнозує, що політичні сили, які претендують на представництво виборців південного сходу, будуть конкурувати між собою. Запит на єдиного кандидата серед цієї частини електорату є, але шансів на виграш у другому турі у нього немає, додав політолог.

"Такий єдиний кандидат гарантовано пройшов би у другий тур, він би вибив із гонки чинного президента, але він навряд чи переміг би. Без Криму та частини Донбасу шанси невисокі: 25 проти 75%, це результати математичного моделювання можливих персоналій", – пояснив Андрій Золотарьов.

Відео: Телеканал НАШ / YouTube

9 листопада 2018 року Бойко і Рабінович у Верховній Раді підписали угоду про об'єднання опозиції і створення "Опозиційної платформи – За життя". У листопаді політики збираються визначити єдиного кандидата на президентські вибори й ухвалити рішення про спільну участь у парламентських та місцевих виборах.

Партія "Опозиційний блок" на політраді в понеділок, 12 листопада, не підтримала ініціативи співголови Бойка підписати угоду з партією Рабіновича, повідомив народний депутат від фракції "Опозиційний блок" Вадим Новинський. Він підкреслив, що угода з Рабіновичем – це особиста ініціатива Бойка і Льовочкіна.