Політолог Золотарьов: Об'єднання п'яти партій на базі Опозиційного блоку дасть змогу отримати другу за чисельністю фракцію в Раді

Андрій Золотарьов: Приєднання Опоблоку і те, що він, схоже, стане базою проекту, – погана новина для їхніх колишніх колег по фракції і партії, які пішли до Медведчука
Фото: glavred.info

Об'єднання партій "Опозиційний блок", Партія миру і розвитку, "Відродження", "Довіряй ділам" і "Наші" претендуватиме на представництво, що виходить за межі півдня і сходу України, переконаний керівник аналітичного центру "Третій сектор" Андрій Золотарьов.

Трендом нинішнього політсезону в Україні стає злиття політичних сил, і це в ситуації глобальних змін політичного ландшафту цілком розумний і прагматичний крок, пише у своєму Facebook керівник аналітичного центру "Третій сектор" Андрій Золотарьов.

"Зрозуміло, що головна причина об'єднання зусиль – це прагнення подолати п'ятивідсотковий бар'єр, який Рада не побажала знизити. У такому форматі об'єднання буде претендувати на значно ширше представництво, що виходить за межі півдня і сходу країни. Приєднання Опоблоку і те, що він, схоже, стане базою проекту, – погана новина для їхніх колишніх колег по фракції і партії, які пішли до [глави політради "Опозиційної платформи – За життя" Віктора] Медведчука. Останній все далі заганяє себе в токсичну і локальну проросійську нішу. Крім того, на мажоритарці не тільки в Опоблоку, а й у "Відродження" позиції набагато міцніші, ніж у конкурентів із "За життя", та й підтримка мерів із їхніми ресурсами свою роль відіграє. Така політична кооперація дає змогу не тільки розраховувати на проходження в Раду за списками, а й отримати другу за чисельністю фракцію "списочників" і "мажоритарників", – вважає політолог.

Партії "Опозиційний блок", Партія миру і розвитку, "Відродження", "Довіряй ділам" і "Наші" 7 червня підписали меморандум про спільну участь у позачергових виборах у Верховну Раду.

Позачергові вибори до парламенту призначено на 21 липня 2019 року.